Bildbehandling ny viktig upptäckt

Bildbehandling ny viktig upptäckt
Tredimensionell vy av hippocampus i hjärnan, färgad med fluorescerande hjärnceller (gröna), förbindande inter­neuroner (gröna) och gliaceller (blå). Foto: Deisseroth lab

En ny metod som gör hjärnan kristallklar är med på topplistan när förra årets viktigaste vetenskapliga bedrifter utsågs.??

En av världens främsta vetenskapliga tidskrifter, Science, har listat den forskning som man anser var viktigast under 2013. På tredje plats kommer Clarity, en ny kamerateknik som tar bort de feta molekyler i hjärnvävnaden som stör bilden i en vanlig skiktröntgen. Hjärnan och alla dess strukturer blir i princip genomskinlig och går att studera tredimensionellt i mikroskop. ?

Metoden som har utvecklats vid det amerikanska universitetet Stanford har hittills bara provats på döda möss men går även att använda på avlidna män­niskor i forskningsyfte.

?Det går till så att hjärnan bakas in i en gel som bland annat innehåller akryl­amid. Sedan tvättas fett bort från hjärnan medan övriga ämnen stannar kvar.?

Science lista över vetenskapliga rön toppas av immunoterapi, att kroppens eget immunförsvar attackerar cancertumörer. Tvåa kom den nya gentekniken Crispr som i detalj kan ändra om i våra gener och som man på sikt hoppas kan bota exempelvis typ 1-diabetes.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida