Blickar framåt

Blickar framåt
Gunnela Örnberg hoppas att en specialistutbildning blir verklighet snart. Foto: Paulina Holmgren

Karriärvägar. Ett tema under den pågående Röntgenveckan är möjligheten till karriär. ”Det står och stampar”, säger Gunnela Örnberg, ordförande i Svensk förening för röntgensjuksköterskor, SFR.

Samma år som röntgensjuksköterskorna fick en egen legitimation, 2001, kom Gunnela Örnberg in i styrelsen för SFR. Hon brann för att synliggöra en liten grupp i vården som ofta misstas för ljusskygga individer som tycker bättre om maskiner än människor, och blev snabbt ordförande. Men för själva yrkeskåren går det inte fort att klättra, det saknas karriärvägar på arbetsplatserna.

— Den som till exempel går en magisterutbildning kommer oftast tillbaka till samma tjänst, säger Gunnela Örnberg.

Under Röntgenveckan i Uppsala, som pågår den 2—6 september, är hon före­läsare och moderator för en grupp som ska presentera olika karriär­vägar och diskutera lösningar. Prio ett är att få till en reglerad specialistutbildning i radiografi på ett eller två år.

— De magister– och masterutbildningar som finns i dag är inte reglerade vilket innebär att man inte får någon examen. Vi behöver en reglerad specialistutbildning för att få kompetens som motsvarar vårdens behov, säger Gunnela Örnberg.

Dessutom behöver universiteten och röntgenklinikerna få till ett samarbete så att det finns en plan över tillgång och efterfrågan på specialistutbildade röntgensjuksköterskor.

— I dag blir det allt för ofta en quick fix när man behöver täppa till luckor.

Under de sju år som Gunnela Örnberg varit ordförande har det ändå hänt en hel del. När hon började var det till exempel bara en som hade disputerat, i dag är de snart uppe i tio, och allt fler går även in i lärarrollen.

När hon nu lämnar ordförandeposten i samband med att SFR firar sitt 50–årsjubileum under Röntgenveckan, är det tre saker som hon är extra stolt över att ha åstadkommit tillsammans med styrelsen:

  • En yrkesetisk kod, en vägledning för röntgensjuksköterskan i etiska resonemang och i det dagliga arbetet. Koden antogs av SFR och Vårdförbundet 2008.
  • En kompetensbeskrivning för yrkeskåren som antogs av SFR under Röntgenveckan 2011.
  • Att ha lobbat för att få radiografi som gemensamt huvudområde i utbildningen.

Yrket förändras snabbt och när Gunnela Örnberg siar om framtiden ser hon ännu mer självständighet i spåkulan.

— Vi tar för oss mer och fortsätter att utföra undersökningar som läkarna tidigare gjorde, exempelvis ultraljud, byta katetrar och titta på mammografibilder. Man ser mer till helheten, än till vad en viss yrkesroll är begränsad till av traditionen.

Gunnela Örnberg fortsätter som ledamot i styrelsen för SFR i två år till, parallellt med tjänsten som biträdande verksamhetschef för bild– och funktionsmedicin i Västerbotten.

Till ny ordförande för SFR föreslås Bodil Andersson, biträdande prefekt vid Lunds universitet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida