Karriärspecial

De lär AI att bli smartare

De lär AI att bli smartare
Marit Johannesson och Niklas Lundqvist lär mjukvaran vad som är mjuk och hård plack i kärlen. Foto: Nicke Johansson

På Radiologi Sahlgrenska jobbar fyra röntgensjuksköterskor i ett projekt som ska lära mjukvara hur hjärtats kärlträd ser ut och — framför allt — vad som är plack.

Från början var det läkare som gjorde inmatningen men nu har röntgensjuksköterskorna tagit över. De ska sammanlagt bearbeta cirka 600 utvalda datortomografi­bilder av hjärtat för att datorer med hjälp av artificiell intelligens ska lära sig att analysera och känna igen tecken på sjukdom.

— Visionen är att utveckla en mjukvara för CT-angiografi som snabbt visar om patienten har plack i kärlen eller inte. Då kan angiografin i framtiden göras på nästan vilket sjukhus som helst till skillnad mot i dag, säger röntgensjuksköterskan Niklas Lundqvist.

Angiografi innebär kärlröntgen. Plack bildas i kärlväggar och består bland annat av förkalkade celler som ökar risken för proppar och infarkter.

Ritar koncentrerat

Niklas Lundqvist och hans kollega Marit Johannesson delar på en tjänst som forskningssjuksköterska på radiologen. Det är en del av deras karriärutveckling.

Läs också: Vässar yrket med bilder i 3D

De två röntgensjuksköterskorna ritar koncentrerat. De förkalkade, hårda placken syns tydligt på bilderna medan de mjuka är betydligt svårare att urskilja. Det buktar än här och än där i kärlen. Ju fler bilder de bearbetar och skickar in, desto mer kan mjukvaran lära sig. För kvalitetssäkringen står överläkaren inom thoraxradiologi, vars ögon är ”sanningen”.

— Det är otroligt roligt att variera det kliniska arbetet med det här. Nu när vi lärt oss tar det runt en timme att bearbeta en bild och man orkar sitta ungefär 3—4 timmar, säger Marit Johannesson.

Om Scapis

Projektet på Sahlgrenska utgår från den stora forskningsstudien Scapis. Inom studien har sex universitetssjukhus undersökt 30 000 svenskar för att få information som man på sikt hoppas ska kunna förhindra många hjärtinfarkter och stroke att inträffa.

Källa: Scapis.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida