Patientsäkerhet

Delar av röntgensvar försvann spårlöst

Delar av röntgensvar försvann spårlöst
Hittills har de fel som hittats inte påverkat patienten, enligt chefläkaren Peter Blomstrand. Arkivbild: Mostphotos

Hittills har ett trettiotal felaktiga remissvar upptäckts vid radiologiska kliniken i Jönköping. Risken har varit känd i flera år men alla trodde att det hade ordnat sig.

26 oktober 2015

Felet består i att om någon klipper och klistrar i svarstexten så kan delar av svaret försvinna, utan att personen själv märker det.

Eftersom man på röntgen inte har kunnat se hur svaret ser ut hos den som tar emot det har man tagit för givet att allt har fungerat som det ska.

– Vi trodde att vi genom utbildning av de som använder it-systemet hade kommit förbi problemet, säger chefläkaren Peter Blomstrand i Region Jönköpings län.

När ledningen i våras fick kännedom om att ett par remissvar faktiskt hade förvanskats på sin väg från röntgen började man aktivt leta efter fler. Av de svar som skickats under 2015 har man nu hittat ett trettiotal defekta svar.

– De flesta felen är väldigt små och har inte i något fall haft någon som helst påverkan på patienten. Ingen har fått fördröjd diagnos eller behandling på grund av detta. Men det skulle ha kunnat vara allvarligt, säger Peter Blomstrand.

Läkemedelsverket liksom leverantören av it-systemet har kontaktats för att hitta en lösning på problemet.

I den fortsatta utredningen kommer man bland annat att leta efter defekta remissvar som kan ha skickats under åren före 2015.

När utredningen väl är klar kommer en lex Maria-anmälan att göras till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida