Röntgenveckan 2019

Enkät: Vad ser du mest fram emot under Röntgenveckan?

Enkät: Vad ser du mest fram emot under Röntgenveckan?
Åsa Calmell, sektionsansvarig för den nyinrättade PET/CT-verksamheten på Ryhovs lasarett är en av många röntgensjuksköterskor som är peppade på att få lära sig mer under röntgenkonferensen i Jönköping. Bilder: Susanna Pagels

I dag startade Röntgenveckan 2019 i den gigantiska mässhallen i Jönköping. Sammanlagt har cirka 1 800 personer anmält sig. 

17 september 2019

Redan vid lunch på tisdagen hade runt 900 röntgensjuksköterskor, radiologer, sjukhusfysiker, undersköterskor och andra intresserade registrerat sin ankomst.

På programmet finns som vanligt en mängd föreläsningar att välja på. I utställningshallen har företagen bullat upp med allt från de vanliga karamellerna till de nyaste maskinerna. Konferensen pågår 17-20 september.

Vårdfokus frågade fem röntgensjuksköterskor vad som lockar mest under de här dagarna.

Margaretha Pettersson, Karlskrona lasarett, Region Blekinge

Margaretha Pettersson

? Jag vill framför allt lyssna på vad röntgen kommer att vara i framtiden, om utvecklingen av vår yrkesroll och vilka nya apparater som kommer och kan förbättra vår arbetsmiljö. Och så är det alltid roligt att träffa andra och prata om utvecklingen och höra hur de har det. Alla har sina bekymmer eller positiva saker att berätta om.

Simon Bjärhusen, Universitetssjukhuset i Linköping, Region Östergötland

Simon Bjärhusen

? Det är att träffa vänner i branschen från andra delar av Sverige och även leverantörer. Jag var nyss på föredraget om att arbeta som kirurg i Mali, det var en punkt som jag ville gå på i dag, sedan får jag se.

 

Zainab Ladha, hyrröntgensjuksköterska på Bonliva

Zainab Ladha

? Jag jobbar på olika orter, det är ospecificerat. Jag såg att det var mycket fokus på MR och nu har jag varit på en föreläsning om MR-säkerhet. Jag är också intresserad av diagnostik vid vanlig skelettröntgen, jag skulle vilja få ut mer av att titta på bilderna och bidra på ett bättre sätt vid undersökningarna. Då kan jag också lära studenter och nya kolleger mer.

Jennifer Lundgren, Karlskrona lasarett, Region Blekinge

Jennifer Lundgren

? Jag jobbar 50 procent på röntgen och 50 procent på klinisk fysiologi som en biomedicinsk analytiker. Jag är intresserad av bland annat ultraljudsundersökningar, MR och bildoptimering. Nyss var jag på en föreläsning om hur man sticker när man sätter pvk.

Åsa Calmell, Länsjukhuset Ryhov, Region Jönköping

Åsa Calmell

? Vi har precis haft ett föredrag själva om hur man drar i gång en verksamhet med PET-CT, så som vi nyligen har gjort. PET:en kom ju som en hybrid och vi jobbar med det tillsammans med biomedicinska analytiker. På konferensen kommer vi att lyssna med andra som håller på med PET-CT om hur de gör och skaffa ett nätverk. Om något går fel är det så bra att kunna ringa någon och fråga.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida