Fler svåra fall av levercancer kan botas med ny teknik

Fler svåra fall av levercancer kan botas med ny teknik
Bilden visar hur det kan se ut när röntgenbilder används för att återskapa en 3D modell av levern där viktiga blodkärl och tumörer syns. Bild: Danderyds sjukhus

Titthålskirurgi och avancerad bildteknik gör behandling möjlig även när det finns många spridda tumörer.

17 januari 2014

I Sverige utförs tekniken endast på Danderyds sjukhus utanför Stockholm. Metoden har använts i tre år med lovande resultat.

– Den största fördelen är att vi kan behandla patienter där botande behandling tidigare inte var möjlig, till exempel om det finns många metastaser, säger kirurgen Jacob Freedman på Danderyds sjukhus.

Tumörerna kartläggs med hjälp av en tredimensionell rekonstruktion av tomografiska röntgenbilder. Med titthålskirurgi kan man sedan ”bränna” bort cancertumörerna med hjälp av mikrovågor.

Tittar på tredimensionell bild

Den tredimensionella bilden av levern finns på en bildskärm ovanför patienten. Kirurgen tittar på bilden och överför det på levern som behandlas. Men redan om två till tre år räknar man med att ha utvecklat tekniken så att den tredimensionella bilden kan placeras direkt på levern. Det medför ännu bättre precision och gör det enklare att utföra ingreppet. Bilden kommer då också att vara ”levande” så att den förändras medan ingreppet sker. Det blir lite som att operera med ”röntgensyn”.

– Vi kan ännu inte säga något om överlevnaden på lång sikt, men vi har sett att metoden ger lägre risk för komplikationer och kortare vårdtid och även förlängd överlevnad i vissa grupper av patienter, säger Jacob Freedman.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida