Handröntgen kan ge färre höftfrakturer

Enligt en ny studie kanen vanlig röntgenbild av handen användas för att identifiera patienter som riskerar att drabbas av höftfrakturer.?

Varje år inträffar omkring  18 000 höftfrakturer i Sverige. Oftast drabbar de äldre och är både svårrehabiliterade och dyra. Mellan 10 och 20 procent avlider dessutom inom ett år i sviterna av skadan.??

Men nu har forskare på Karolinska institutet, KI, i Stockholm utvärderat en ny mätmetod för att studera bentäthet som en möjlig väg att förebygga frakturerna. Metoden kallas DXR och analyserar tjockleken av mellanhandens ben och dess variationer i bentäthet. Tekniken kräver endast en vanlig handröntgenbild som kan tas i samband med vilken screening som helst, till exempel vid en mammografiundersökning.?

— Med hjälp av en metod som bara tar en minut extra av personalens och patientens tid slipper man kostnader för återkallelse och missad jobbtid hos patienten, säger docent Torkel Brismar, forskningsledare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik på KI.?

I förhållande till dagens standardmetod för att förebygga höftfrakturer, DXA, kräver DXR inte några dyra maskiner. Dessutom ger DXR mindre variationer i mätresultatet, något som är värdefullt vid utvärdering av insatt behandling.??

I forskningsstudien, som nyligen publicerats i vetenskapstidskriften European Radiology, har teamet analyserat över 8 000 handröntgenbilder tagna vid tre sjukhus i Stockholm mellan åren 2000 och 2008. Genom att jämföra bentätheten hos de patienter som senare drabbades av en höftfraktur med dem som inte drabbades kunde forskarna verifiera metodens duglighet.

Nu hoppas forskarna att DXR ska spela en betydelsefull roll i framtida höftfraktursutredningar. Tillsammans med företagen Unilabs och Sectra utför de därför en studie vid mammografienheten i Tumba för att se om metoden kan användas för osteoporosscree-ning i praktiken.?

— Det är naturligtvis en politisk- och en ekonomisk fråga, men kan vi visa på goda resultat tror jag att detta kommer att genomföras på bred front, säger Torkel Brismar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida