I dag drar årets europeiska röntgenkonferens igång

I dag drar årets europeiska röntgenkonferens igång
Över 100 länder är representerade på den europeiska röntgenskonferensen i Wien. Foto: ECR

Strålskydd och utbildning är två viktiga frågor i programmet som riktar sig till röntgensjuksköterskor. Vårdfokus finns på plats.

För tjugonde året i rad arrangeras European Congress of Radiology, ECR, i Österrikes huvudstad Wien.

Det är en av de största medicinska kongresserna i världen som lockar över 20 000 deltagare ur olika yrkesgrupper som vill ta del av de senaste vetenskapliga resultaten och trenderna.

Bland annat kommer det hållas flera föreläsningar om hur sociala medier påverkar, till exempel ”Den twittrande röntgenläkaren”.

Strålskydd och utbildning

I det särskilda programmet som riktar sig till röntgensjuksköterskor uppmärksammas Ryssland som bidrar med ett särskilt block på lördag. Andra stora ämnesområden under konferensdagarna är strålskydd och utbildning.

– Utbildningsfrågan berör hela Europa och det finns betydande skillnader mellan länderna och stora utmaningar i takt med att kunskapen och patientens inflytande ökar, säger Vårdförbundets Annica Magnusson som bland annat arbetar med röntgensjuksköterskans yrke och utbildning.

Barn som farit illa

Patientskydd kommer också att tas upp ur flera olika aspekter, till exempel när man på röntgen upptäcker att ett barn farit illa. ”Vad gör du om du blir kallad som vittne?”, är en av rubrikerna.

Vårdfokus är på plats i Wien och rapporterar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida