I Röntgens fotspår

I Röntgens fotspår
Skelett, mumier, apparater eller historiska arkiv — på Röntgenmuseet finns något för alla. Foto: Deutsches Röntgen-Museum

Semestertips. I tyska staden Remscheid-?Lennep ligger ett museum som säkert är värt en omväg eller en egen resa.

Röntgenmuseet genomgår en total förvandling från traditionellt till ett modernt vetenskaps- och teknik-museum för alla. Omgörningen har pågått länge och sista etappen är klar om två år. Redan nu finns mycket att se och göra — med eller utan familj. ?

— Vi har ett 80-tal apparater från olika fält som ger en idé om hur ?röntgenvetenskapen utvecklats. Man ?kan experimentera, få idéer, se ut-ställningar och gå i Röntgens fotspår, ?säger museets chef Uwe Busch till Vårdfokus.

?I höst invigs ett röntgenlaboratorium där skolelever i alla åldrar, såväl studenter inom röntgenteknik som färdiga läkare, kan få utlopp för sin lust att experimentera. I juni installeras en datortomograf.??

Här finns också ett stort bibliotek, ett arkiv, 65 000 historiska föremål, möjlighet att lyssna på föreläsningar och delta i workshops.?

Museet, som invigdes 1932, ligger i Wilhelm Conrad Röntgens födelsestad, knappt fem mil öster om Düsseldorf. Huset där Röntgen föddes ska renoveras för att bli en mötesplats för yrkesverksamma, enligt Uwe Busch.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida