Röntgen

Karolinska får toppbetyg inom strålskydd

Karolinska får toppbetyg inom strålskydd
Personal vid Bild och Funktion på Karolinska universitetssjukhuset har fått ett diplom som visar att de nått det europeiska radiologisällskapets högsta strålskyddsklassning. Foto: Carin Tellström, Karolinska Universitetssjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset är först i Sverige med en femstjärnig klassning inom strålskydd. Betyget sätts av det europeiska radiologisällskapet.

18 september 2018

Strålning inom medicinsk diagnostik är ett nödvändigt ont. Särskilt när det gäller datortomografi är doserna generellt sett höga. Men det går att begränsa strålningen med hjälp av ny utrustning och förändrade bildtagningsmetoder.  

Som det första svenska sjukhuset, och det andra i Norden, har Karolinska Universitetssjukhuset fått fem stjärnor i betyg av European Society of Radiology, ESR – världens största radiologiförening som arbetar för ökad säkerhet och kvalitet inom röntgen.

Den höga klassningen innebär att den statistiska risken för att patienter eller personal ska få strålningsskador har minimerats.

Forskning och metoutveckling

Kriteriet för att nå det högsta betyget är, bland annat, att det på sjukhuset finns:

  • forskning inom medicinsk strålsäkerhet
  • utveckling av metoder i medicinsk diagnostik
  • utbildning av medarbetare och remittenter

– Löpande vidareutbildning, bildkvalitetskontroller och remisshantering ingår i de verksamhetsaktiviteter som säkerställer patientsäkerheten hos oss. Den moderna utrustningen spelar också en viktig roll. Vår personal har utmärkt kunskap i att använda rätt metodik och på rätt sätt. Betyget visar att vi har gjort och gör saker helt rätt, bland de bästa i världen, och fortsätter så, säger Juhana Hakumäki, chef för Bild och Funktion på Karolinska Universitetssjukhuset.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida