personalbrist

Lockar röntgenpersonal med studieförmåner

Lockar röntgenpersonal med studieförmåner
Stora pensionsavgångar och långa avstånd till utbildningsorter tvingar Kronoberg att locka röntgensjuksköterskor på nya sätt.

Ett pressat bemanningsläge gör att Region Kronoberg nu försöker rekrytera röntgensjuksköterskor på ett nytt sätt.

Ända sedan utbildningen till röntgensjuksköterska i Växjö lades ner 2008 har sjukhusen i Kronoberg haft svårt att hitta personal. Samtidigt väntar stora pensionsavgångar.

Därför erbjuds nu fem personer per år att studera till röntgensjuksköterska vid Lunds universitet, men med bas i Växjö. Cirka två gånger per vecka hålls föreläsningar i Lund. Regionen står för resekostnader, kurslitteratur samt en mentor under hela studietiden.

Erbjuds en mentor

Tanken är att praktiken ska göras på röntgen i Växjö eller Ljungby. De som väljer att stanna kvar i regionen efter examen erbjuds ett tvåårigt utvecklingsprogram med fortsatt mentorskap.

Vem som helst kan söka och den som är intresserad ansöker till röntgensjuksköterskeutbildningen på egen hand. Därefter kommer regionen att göra intervjuer för att välja ut de fem som ska få ta del av erbjudandet.

Vårdförbundet tycker att lösningen är en bra början.

– Det är också viktigt att behålla befintlig personal. Därför måste villkoren förbättras, bland annat vad gäller jour och beredskap som används i Växjö respektive Ljungby, säger Ann Söderlind, styrelseledamot i Vårdförbundet Kronoberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida