Radiologi

Smartare bildanalyser avslöjar fett och muskler

Smartare bildanalyser avslöjar fett och muskler
Den nya tekniken behandlar data från bilder tagna med magnetkamera så att det går att se exakt hur fettdepåerna och muskelmassorna i en persons kropp ser ut. Foto: Amra

Allt fler magnetkameror kommer nu att utrustas med ett svenskt program som gör det möjligt att se exakt hur fettdepåerna och muskelmassorna i en persons kropp ser ut.

Nyligen fick Linköpingsföretaget Amra sitt nya styrprogram för smartare bildanalyser i magnetkameror CE-märkt. En av världens största leverantör av röntgentekniska produkter har nu beslutat att utrusta samtliga av företagets magnetkameror med den nya tekniken.

I och med CE-märkningen blir det nu tillåtet att använda den inom hälso- och sjukvården i Europa.

– Det här är ett genombrott som vi kämpat för i fyra år, säger Amras vd Tommy Johansson till tidningen Ny Teknik.

Exakta bilder av fettdepåer

Vad den nya tekniken gör är att behandla data från bilder tagna med magnetkamera med en algoritm som gör det möjligt att exakt se hur fettdepåerna och muskelmassorna i en persons kropp ser ut.

Tekniken används redan i dag av privata vårdgivare som erbjuder kroppsanalyser vid hälsokontroller. Men den tillämpas även inom läkemedelsindustrin. Exempelvis för att studera hur olika läkemedel påverkar kroppens olika fettdepåer och muskelmassan.

Men den skulle även kunna komma till nytta i kliniska sammanhang, exempelvis för bedömning av vilka överviktiga personer som är i störst behov av magsäcksoperation, gastric bypass.

Var fjärde MR-maskin får tekniken

GE Health Care, som är en av världens största leverantör av magnetkameror, meddelade i veckan att de kommer att utrusta samtliga sina MR-maskiner med tekniken. Enligt Ny Teknik innebär det att 25 procent av världens alla magnetkameror ges möjlighet att använda sig av den.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida