Ny kurs i strålterapi

Ny kurs i strålterapi
Elisabeth Myrvold Rooth visar hur man sätter på en fixeringsmask inför strålbehandlingen. Foto: Lars Nyman

Första skräddarsydda utbildningen för röntgensjuksköterskor startar nästa höst.

I Europa och många andra länder är det röntgensjuksköterskor som sysslar med strålbehandling. Sverige är ett av få länder som har onkologisjuksköterskor. I höst startar den första skräddarsydda utbildningen som ska få Sverige att gå i samma riktning som övriga länder – och som kan bli en ny karriärväg för röntgensjuksköterskor.

– Jag vill gärna uppmuntra alla att arbeta med strålbehandling! Det är väldigt utvecklande, säger Elisabeth Myrvold Rooth, röntgensjuksköterska på radioterapienheten på Karolinska universitetssjukhuset och har utbildat sig i Norge.

Kursen ges vid Karolinska Institutet under två terminer på halvfart och kan inkluderas i en magisterexamen i radiografi. Utbildningen består av fyra moment: Cancersjukdomar och behandling, omvårdnad vid cancersjukdom och behandling, radioterapi, samt radioterapi – klinisk utbildning.

Fördel att vara röntgensjuksköterska

Fördelen med att ha radiografi i botten är att man har grundkunskap om tekniken och en bättre blick för tredimensionella bilder, tycker Elisabeth Myrvold Rooth.

– Vi jobbar till exempel nära sjukhusfysikern och då kan du terminologin. Du är också van vid att titta på röntgenbilder.

Det hon gör är att ta hand om cancerpatienten, delta i planeringen och de förberedande undersökningarna, ge själva behandlingen samt sköta eventuell uppföljning. Jämfört med en röntgenavdelning, dit patienten kanske bara kommer en gång, följs man åt under veckor och ibland månader. Dessutom innebär jobbet på en strålbehandlingsavdelning ännu mer teamarbete med exempelvis onkologer, onkologisjuksköterskor, sjukhusfysiker och radiologer.

”Multifunktionsmänniska”

Strålterapi är i likhet med bilddiagnostik ett område på stark frammarsch där de två arbetsuppgifterna allt mer gifter ihop sig. Datortomografi- och magnetkamerabilder används till exempel för att lokalisera tumören och dosplanera och det kräver kunskap om maskinerna. Kent Fridell, kursansvarig vid Karolinska institutet, menar att den nya utbildningen gör dig till en slags multifunktionsmänniska.

– Förr fick en grupp köra apparaterna och en annan grupp sköta strålterapin. Med vår utbildning kan man både och. Den riktar sig till alla som tycker om mötet med patienten och att se konkreta behandlingsresultat. Strålterapi är en tung verksamhet men majoriteten blir faktiskt friska.

Ny jätteklinik öppnar

Senare i år öppnar Skandionkliniken i Uppsala, som är först i Norden med att vara specialiserad på att bekämpa cancer med protoner. Tekniken anses vara särskilt lämpad till barn då protoner är lättare att styra i djupled än den vanliga fotonstrålningen. Kliniken har kostat närmare en miljard kronor att bygga.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida