medicinsk teknik

Ny teknik för avancerad strålbehandling

Ny teknik för avancerad strålbehandling
MR-linac är ett strålbehandlingssystem som kombinerar strålning via en linjäraccelerator med bilddiagnostik. På söndagen installerades magneten till Sveriges första MR-linac. Foto: Magnus Jansson Klarin/Akademiska sjukhuset.

I går installerades Sveriges första MR-linac på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Maskinen, som är både MR-kamera och strålkanon i ett, gör det möjligt att ge effektivare och mer individanpassad strålbehandling.

Den kommer att användas för strålbehandling av patienter med en rad olika cancerformer, bland annat vid tumörer i bäckenet och i huvud-halsregionen, skriver Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Större precision

– Fördelen med bildstyrd strålterapi är att strålningen kan riktas mer exakt mot tumörerna vilket minskar risken för skador på omkringliggande frisk vävnad. Man kan även utvärdera effekten av strålbehandlingen på ett effektivare sätt, säger Hans Hägglund, professor och verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska.

Det som skiljer det nya strålbehandlingssystemet från dagens strålterapi är att tumörer och riskorgan kan lokaliseras både direkt innan och under själva strålbehandlingen. Möjligheten att få diagnostiska bilder, även om tumören ändrar form, plats och storlek mellan behandlingarna, gör att precisionen ökar samtidigt som risken för skador på intilliggande friska organ och vävnader minskar.

Röntgen och onkologi

– MR-linacen är en gemensam angelägenhet för röntgen och onkologi som ger nya möjligheter till förbättrad behandling och minskade biverkningar. I och med att båda verksamheterna flyttar in i nya lokaler, med omedelbar fysisk närhet, öppnas nya möjligheter till samarbete mellan olika yrkesgrupper, framhåller Adel Shalabi, verksamhetschef för bild- och funktionsmedicin.

Även om de första delarna nu är på plats så dröjer det ytterligare ett tag innan MR-linacen är helt installerad och kan börja användas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida