Ny teknik ska fördubbla antalet cancerundersökningar
En partikelaccelerator kommer att ge Sahlgrenska universitetssjukhuset tillgång till egentillverkade radioaktiva läkemedel.
Under gårdagen lyftes den tjugo ton tunga cyklotronen ner i ett underjordiskt valv där den ska generera radioaktiva isotoper till avancerade cancerundersökningar.
Slipper transporter
För närvarande köper sjukhuset den här typen av isotoper från Lund och Finland. Eftersom de minskar snabbt med tiden på grund av att de sönderfaller har man endast en viss tid på sig att använda dessa radioaktiva isotoper.
– Med dagens transporter har vi dem inte tillgängliga förrän vid elva på förmiddagen, vilket innebär att vi förlorar flera timmar av undersökningar på morgonen, säger Jakobina Grétarsdóttir på Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.
Nu kommer man att kunna göra fler undersökningar. Inom bara några år räknar Sahlgrenska Universitetssjukhuset med att kunna utföra mer än dubbelt så många avancerade cancerundersökningar som idag.
Utvecklingsmöjligheter
Med den framtida självförsörjningen kommer sjukhuset även att kunna tillverka nya sorters isotoper och radioaktiva läkemedel som skapar möjligheter till utveckling av nya metoder för att diagnostisera cancersjukdomar.
Säkerheten kring cyklotronen kommer att vara hög och det är därför den har placerats i ett strålsäkert valv under jorden. Endast medarbetare med särskild behörighet kommer att ha tillgång till valvet och man kommer att följa stränga myndighetskrav för hantering av den här typen av radioaktivt material.
Installationen av partikelacceleratorn är en del i förberedelserna inför Västra Götalands miljardsatsning på Bild- och interventionscentrum ( BoIC ) som ska stå klar i april 2017.
Fakta
- Cyklotronen producerar radioaktiva isotoper som används framför allt för PET-undersökningar ( Postronemissionstomografi) vid utredning av cancer.
- Genom att injicera ett radioaktivt, flytande spårämne i patienten kan cancerceller lokaliseras.
- Cyklotronen väger drygt 20 ton, kostar cirka 9 miljoner och kommer att vara omgärdad av drygt två meter tjocka betongväggar.