Patienter fick för höga stråldoser

Patienter fick för höga stråldoser
De tre fallen av för höga stråldoser har anmälts till Strålsäkerhetsmyndigheten. Arkivbild: Mostphotos

Tre fall på länssjukhuset i Kalmar anmäls till Strålsäkerhetsmyndigheten.

9 december 2014

I somras installerades ett nytt röntgenlabb vid länssjukhuset i Kalmar. Nu misstänker man att ett fel som orsakat för höga stråldoser hos patienter funnits ända sedan dess.

Felet upptäcktes i slutet av november då en patient fick fem gånger så hög stråldos jämfört med en normal undersökning. Samtidigt uppmärksammades också en undersökning i juli då en patient fick tre gånger för hög stråldos. Orsaken sägs vara att förinställda parametrar inte hämtats i samband med genomlysningar.

Fel fotpedal användes

När det gäller den tredje patienten handlar det om ett handhavandefel. Av misstag användes fel fotpedal vilket gjorde att patienten utsattes för sju gånger för hög stråldos.

Att det kunde hända beror på att fotpedalerna på den utrustning som användes sitter tvärtemot annan genomlysningsutrustning. Nu har fotpedalerna märkts upp tydligare för att inte samma misstag ska kunna hända igen.

Båda fallen har anmälts till Strålsäkerhetsmyndigheten. De stråldoser patienterna utsatts för motsvarar ett till två års normal bakgrundsstrålning.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida