Personalprotester får lasarettet i Växjö att ompröva privatundersökningar

Personalprotester får lasarettet i Växjö att ompröva privatundersökningar
Röntgensjuksköterskorna vid Centrallasarettet i Växjö ifrågasätter det vettiga med att låta försäkringskunder gå före i kön. Arkivbild: Mostphotos

Landstinget Kronoberg planerar att låta Centrallasarettet i Växjö sälja röntgenundersökningar till privata försäkringskunder på kvällarna. Efter kritik från bland andra röntgensjuksköterskorna  lovar verksamhetschefen att ledningsgruppen  ska fundera ett varv till. En dialog har just inletts med Vårdförbundet.

Röntgensjuksköterskorna i Växjö har uppmanats att jobba kvällstid för att ta emot privatpatienter. Det har skapat oro, inte bara för förskjutna arbetstider, utan också för vad det får för konsekvenser för verksamheten och för patienter i kö eftersom försäkringspatienterna är lovade att få sina undersökningar gjorda inom en vecka.

Landstinget Kronoberg har sedan flera år tillbaka avtal med två försäkringsbolag som betalar för att deras kunder ska få gå före i kön och få röntgenundersökningar snabbt, i första hand magnetundersökningar. Hittills har undersökningarna gjorts på Ljungby lasarett, men de blir fler och fler, förra året var de 150. Därför föreslog försäkringsbolagen att en del undersökningar kunde flyttas till Växjö lasarett.  

Frågor från oppositionen

I en interpellation till landstingsrådet Suzanne Frank (M) frågade oppositionens Anna Fransson (S) hur de vanliga köerna kommer att påverkas eftersom ingen extra personal sätts in. Det svar hon fick under gårdagens debatt var att den styrande majoriteten utgår från att det inte påverkar alls. 

– Det är klart att det påverkar verksamheten. Beslutet är politiskt, men konsekvenserna skulle ha diskuterats med facken 2007-2008 – då avtalen slöts, säger Karin Jisborg Hultgren, nytillträdd ordförande för Vårdförbundet Kronoberg.

Att även Växjö skulle ta emot försäkringspatienter fick Vårdförbundet inte veta förrän oroliga medlemmar hörde av sig. Först nu har ledningen inlett en dialog med facken om vad landstinget åtagit sig, hur det ska utföras och vilka konsekvenserna blir för röntgensjuksköterskorna och deras arbetstider. Karin Jisborg Hultgren ser tre varianter.

Tror det blir svårt

– Alla tre, förändrad arbetstid, beordrad övertid eller flex, innebär att tid eller resurser tas från verksamheten. I Ljungby löste de det i samförstånd på frivillig väg, via flextiden, men den ska i så fall tas ut vid annan tidpunkt. Personalen tror att uppdraget blir svårt om landstinget samtidigt ska klara verksamhetsmålet att korta köerna, säger hon till Vårdfokus.

Verksamhetschefen för bild- och funktionsmedicin, Anders Ebbesen, inser att det inte är så roligt att få extra arbetsuppgifter.

– Men syftet är att i det här bistra klimatet få in en extra intäkt som underlättar vårt arbete och minskar köerna. Det låter konstigt, men vi minskar faktiskt köerna med detta eftersom det är kronobergare huvudsakligen, säger Anders Ebbesen till Nyheter P4 Kronoberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida