Populärt med nattöppet

Populärt med nattöppet
Illustration: Istockphoto

Nytänkande ger tid över för svårt sjuka på dagen.

??På lasarettet i Enköping finns det möjlighet att göra magnetkameraundersökningar dygnet runt. Tre nätter i veckan kan patienter få en tid snabbare än på dagen. ?

— Det är mycket uppskattat av dem som annars får vänta länge, till exempel patienter som har besvär med axlar och som ofta har mycket ont, säger Caroline Nyberg, avdelningschef på Radiologiskt centrum.?

Några problem att fylla bokningsschemat är det inte och det frigör tider för svårt sjuka patienter på dagen. Av praktiska skäl måste de nattliga besökarna kunna ta sig till sjukhuset med egen bil och kunna röra sig obehindrat. ??

Den nattöppna kliniken har drivits som ett projekt som fortsätter fram till mars för att sedan permanentas och utökas till sex nätter i veckan. Rekrytering av fyra nya röntgensjuksköterskor pågår. Att ingen skulle tvingas ta nattpass om de inte ville var ett krav som personalen ställde innan projektet drog i gång.??

— Ledningen lyssnade på oss och anställde två sjuksköterskor som endast arbetar natt. Jag utgår ifrån att det blir samma sak när vi utökar, säger Erika Ahlfort Änges, Vårdförbundets förtroendevalda.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida