Covid-19

Röntgen – mitt i flödet av coronapatienter

Röntgen – mitt i flödet av coronapatienter
Alvaro Fraygola är röntgensjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm och skyddsombud.

Röntgen är centralt i patientflödet. Dit kommer patienter med misstänkt eller konstaterad covid-19 och mängder av andra patienter som kan vara smittade. Personalen är ”på tårna”.

Södersjukhuset är det tredje sjukhuset i turordningen för att ta hand om coronasmittade patienter i Stockholmsområdet. I första hand förs de till Karolinska i Huddinge, i andra till Danderyds. Men det betyder inte att Södersjukhuset är utan fall.

– De har stängt snabbspåret för lungröntgen direkt från akuten och remisser granskas först av en läkare, så att vi inte ska få in coronapatienter därifrån utan att veta om det, säger Alvaro Fraygola, röntgensjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet.

Andra kan vara smittade

Men patienter med en höftfraktur eller tarmvred kan också vara smittade av corona. Från handkirurgen och ortopeden är det drop in, och andra bokade tider gäller.

– Det blir väldigt tydligt hur centralt det är med röntgen. Vi känner oss utsatta både genom det stora patientflödet som kommer direkt till oss och genom att vi går med vår mobila röntgenapparat och tar bilder på patienter som ligger på intensiven och infektion. Vi är väldigt på tårna för att undvika att bli smittade.

Det har varit ovanligt lugnt på röntgen under veckan, enligt Alvaro Fraygola, som gissar att det beror på att färre söker sig till akuten just nu.

– Det har lättat på trycket för oss. En hel del patienter avbokar röntgenundersökningar också.

Står bakom skärm

Han kör de flesta apparater men ofta är det datortomografi det handlar om.

När patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19 röntgas gäller andra rutiner än vanligt. En av röntgensjuksköterskorna byter om till skyddsutrustning och tar emot patienten i det undersökningsrum som dedikerats för de smittade patienterna. Den som sitter på andra sidan glasrutan och kör undersökningen behöver inte byta om.

Medan undersökningen pågår ställer sig den skyddsklädda röntgensjuksköterskan bakom en blyskärm i rummet i stället för att gå ut. När det är klart och patienten hämtad desinficerar hen rummet och maskinen, tar av sig, enligt konstens alla regler, och kommer ut.

– Det är barriärvård. Att bara en byter om sparar skyddsmaterial också, säger Alvaro Fraygola.

Ingen förvarning

Ibland missar övriga vården att ta med röntgen vid planeringen, säger han. Utan förvarning kan det komma en covidsmittad patient med personal i full skyddsmundering.

– Då får vi gå och ta på oss, men det tar ju lite tid. Trots att vi är så centrala glömmer de ibland bort att informera oss först.

Han och flera kolleger bävar en del för helgen och nästa vecka då läget i vården förutspås bli värre.

Inställd semester

Som skyddsombud har han också funderat på hur han ska agera om skyddsutrustningen skulle ta slut.

– Jag vet inte riktigt och det är ju arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret. Men det får bara inte hända.

Innan Alvaro Fraygola går hem för dagen kommer besked från ledningen om att semestrar, flex- och kompledigt inte beviljas och att redan beviljad semester kan komma att dras in.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida