Röntgenchef utan röntgenerfarenhet

Vårdpersonal viker sig dubbla för att hinna med. Det vill Anna Andersson ändra på — med hjälp av sin annorlunda bakgrund.??

Efter tio år med flera olika uppdrag i Vårdförbundet, senast som vice ordföran­de, byter nu Anna Andersson sida. Från facket till chefskapet och en tjänst på avdelningen för röntgen och medicinsk teknik på Visby lasarett. ??

Det vanliga inom hälso- och sjukvården är att chefen har samma yrkesbakgrund som medarbetarna, men Anna Andersson är biomedicinsk analytiker i botten och har aldrig tidigare jobbat på röntgen. Det kan vara en fördel för att tvätta bort Florence­förbannelsen som vilar över vården, anser hon. För henne går det inte att, som många andra förstalinjeschefer, hoppa in och jobba när det kör ihop sig. Hon måste fokusera på att få rätt bemanning från början.

?— De som täcker upp gör det av omsorg om medarbetare som sliter. Men risken finns att man döljer bristen på personal, säger hon.?

Samma problem togs nyligen upp av den tongivande, amerikanska omvårdnadsprofessorn Linda Aiken på Vårdförbundets kongress, där Anna Andersson valde att inte ställa upp till omval.?

— Det går så klart inte att bemanna för alla akuta situationer som kan uppstå men chefens uppgift är att synliggöra för ledningen att situationen inte är hållbar och söka lösningar, säger Anna Andersson.??

Det nya jobbet innebär inte bara att hon skiftar sida vid förhandlingsbordet, utan också att hon byter storstaden Stockholm mot ett lantligt liv på Gotland. ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida