hsan-beslut

Röntgensjuksköterska dömd för sexualbrott förlorar legitimationen

I höstas dömdes en röntgensjuksköterska till tre års fängelse för försök till grov våldtäkt mot barn. Nu återkallas hans legitimation.

Enligt hovrättens dom hade röntgensjuksköterskan greppat tag i och burit iväg med en liten flicka samtidigt som han höll för hennes mun. Flickan fick flera skador när hon kastades till marken och mannen förde in sin hand innanför hennes byxor och trosor. I domen sägs att det var stor fara för fullbordad våldtäkt och att det bara var tillfälliga omständigheter som gjorde att det inte blev så.

Mannen överklagade hovrättens dom, men fick inte prövningstillstånd i Högsta domstolen, utan hovrättens dom på fängelse i tre år för försök till grov våldtäkt står fast.

Röntgensjuksköterskan har anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd av Ivo, inspektionen för vård och omsorg. Båda instanserna anser att det är ett allvarligt brott i patientsäkerhetslagens mening och att det påverkar förtroendet för honom som röntgensjuksköterska. Mannen själv nekar till brottet och har även framfört att det inte har något samband med hans yrkesutövning.

Ansvarsnämnden utgår dock från att hovrättens dom är riktig och har beslutat att återkalla röntgensjuksköterskans legitimation. ”Brottet är oförenligt med rollen som röntgensjuksköterska och påverkar i hög grad myndigheternas och allmänhetens förtroende för honom”, skriver de i sitt beslut.

Diarienummer hos HSAN: 24.1-10414/2019

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida