MR-OLYCKAN

Röntgensjuksköterska svårt skadad i MR-olycka

Röntgensjuksköterska svårt skadad i MR-olycka
Olyckan skedde i en MR-trailer från Aleris som användes vid Sunderby sjukhus. Foto. Susanna Pagels.

UPPDATERAD. En röntgensjuksköterska skadades allvarligt i samband med en arbetsplatsolycka i den mobila MR-vagn som finns vid Sunderby sjukhus entré. Röntgensjuksköterskan har vårdats på sjukhusets intensivvårdsavdelning.

Det var vid 17-tiden under onsdagen i samband med en magnetkameraundersökning som olyckan inträffade. Under undersökningen har röntgensjuksköterskan gått in till patienten och fastnat i det starka magnetfältet som kameran skapar.

Röntgensjuksköterskan, som har lång erfarenhet av yrket, fick allvarliga skador och vårdades till en början på intensivvårdsavdelningen vid Sunderby sjukhus, men flyttades till en vanlig vårdavdelning under torsdagen.

Två väktare från sjukhuset kom till platsen för att hjälpa till. De fick lindriga skador och blev omtumlade av händelsen.

Polisen utreder olyckan

Patienten som befann sig i MR-kameran klarade sig utan skador. I vagnens väntrum fanns även en annan patient och en anhörig. De skadades inte fysiskt men är tagna av händelsen.

Eftersom det handlar om en arbetsplatsolycka har polisen kopplats in. De har genomfört en brottsplatsundersökning under torsdagen, men arbetet är nu avbrutet i väntan på att kamerans magnetfält ska stängas ner.

— Vi vet inte exakt vad som har hänt. När man fastnar i magnetfältet så är det främst metall som kan orsaka det. Men vi vill inte spekulera, det är polisen som utreder detta. Vi kommer att samarbeta med dem i deras utredning, samtidigt som vi har påbörjat en egen intern utredning, säger Henrik Kennedy, pressansvarig på Aleris, till Vårdfokus.

Det finns strikta säkerhetsföreskrifter för MR, ändå kan detta hända?

— Ja. Det är sådant vi får titta på i vår interna utredning.

Jobbar ofta ensamma

En MR-kamera skapar ett starkt magnetfält. Alla som vistas i undersökningsrummet måste lämna ifrån sig magnetiska metallföremål, som exempelvis smycken och mynt.

Vid det aktuella tillfället arbetade röntgensjuksköterskan ensam. Det är ett system som Aleris haft i många år, och som delvis beror på att det är brist på röntgensjuksköterskor i landet.

— Vi har gjort under en miljon undersökningar där man jobbat ensam, och något som detta har aldrig hänt tidigare, säger Henrik Kennedy.

”Tekniken är helt säker”

Per Berglund, chef division länssjukvård, berättar att övrig röntgenverksamhet fortsätter som vanligt. Personal på sjukhuset har hjälpt till att avboka samtliga patienter som skulle undersökas i MR-vagnen, i och med att polisen är på plats och undersöker olyckan. Hur länge stoppet kommer att vara är oklart.

— Sådana här händelser väcker så klart känslor, alla vill veta vad som egentligen hände. Vi får avvakta polisens utredning där. Men det vi kan säga är att det finns ingen anledning till oro, MR-tekniken är fortfarande helt säker, säger Per Berglund till Vårdfokus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida