Lönedebatt

Röntgensjuksköterskor till S: Höj våra löner

Röntgensjuksköterskor till S: Höj våra löner
Maria Hagberg, Ali Issam och Nathalie Roos (ej med på bild) tycker att socialminister Lena Hallengren (S) missar lönefrågan. Bilden är ett collage.

Ta ansvar och höj våra löner! Det skriver en grupp röntgensjuksköterskor till socialminister Lena Hallengren (S) i en debattartikel.

Socialminister Lena Hallengren skrev nyligen tillsammans med två ministerkollegor en debattartikel där de lovar att ta ansvar för att ingen ska bli sjuk av jobb i välfärden och beskriver hur stressen och pressen ska brytas. De vill arbeta för friska arbetsplatser med fler kolleger i vården. Läs debattartikeln här.

Röntgensjuksköterskorna Ali Issam, Maria Hagberg och Nathalie Roos tycker dock att de tre ministrarna har missat en viktig poäng och svarar i en replik på Aftonbladet Debatt där de kräver: ”Höj våra löner”. Läs mer här.

De skriver:

”Vi känner att ni har missat en viktig del i att bibehålla kompetens i yrket. Lönerna måste höjas.” 

De lyfter fram en kollega som arbetat i 38 år som nu har en lön på 32 000 kronor och jämför med att nyexaminerade börjar på 25 300 kronor i månaden. Röntgensjuksköterskorna tycker att det sammanpressade lönespannet är bortom skandal och löneutvecklingen katastrofal.

De menar att röntgensjuksköterskor över hela landet ifrågasätter sitt val av yrke på grund av den dåliga lönen, och dessutom är stora pensionsavgångar att vänta. 

Som Vårdfokus tidigare rapporterat har Ali Issam och Maria Hagberg startat ett löneuppror på nätet som i dag kommit upp i 507 underskrifter.

De kräver nu att regeringen tar ansvar för att höja deras löner.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida