Patientsäkerhet

Röntgenutrustning angreps av datavirus

Röntgenutrustning angreps av datavirus
Två datortomografer på sjukhuset i Trollhättan drabbades av datavirus. Arkivbild: Mostphotos

Två datortomografer vid Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan blev i våras infekterade av ett datavirus vilket ledde till att en undersökning försvann. I en anmälan till Läkemedelsverket förklaras vikten av att andra vårdgivare blir medvetna om problemet.

De två datortomograferna infekterades med ett datavirus av typen ransomware. Det är en typ av skadlig programvara som används vid utpressning, ofta genom att ta filer som gisslan via kryptering. För att häva krypteringen eller återfå kontrollen över datorn kräver utpressningsprogrammet en lösensumma.

På Norra Älvsborgs sjukhus förhindrades krypteringen av systemets virusskydd. Men systemet blev ostabilt, vilket resulterade i att data från en undersökning försvann.

Med nyare säkerhetsuppdateringen hade angreppet inte varit möjligt, enligt den medicintekniska ingenjör som anmält händelsen till Läkemedelsverket. Men nyare säkerhetsuppdateringar än de från 2011 är inte verifierade och godkända att använda på systemet. Efter händelsen har dock leverantören lyckats täppa till säkerhetsluckan.

Händelsen har även rapporterats till Strålsäkerhetsmyndigheten.

”Denna avvikelse gav inga allvarliga konsekvenser för patienter, men för att undvika allvarligare följder av virusangrepp är det viktigt att andra vårdgivare blir medvetna om problemet”, står det i anmälan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida