Röntgenveckan. ”Vårdpersonal ser mer än vi poliser”

Röntgenveckan. ”Vårdpersonal ser mer än vi poliser”
Polisen Joakim Karlén föreläser om våld för röntgensjuksköterskor. Foto: Privat

Var öppen och lyhörd men samtidigt beredd på att patientens berättelse inte alltid stämmer. Det uppmanar polisen Joakim Karlén som föreläser för röntgensjuksköterskor om våld.

10 september 2014

Innan Joakim Karlén blev polis arbetade han i 20 år inom räddningstjänst och ambulans och trodde att han hade sett allt. Människor i nöd i olika situationer i livet. Men att bli polis var en riktig ögonöppnare.
– Vad naiv jag var! Folk ljuger och ljuger om allt, säger han.

I dag föreläser han på Röntgenveckan i Karlstad om våld och om hur röntgensjuksköterskor är en viktig pusselbit i att kartlägga en berättelse som inte stämmer. Det kan till exempel vara en kvinna som säger att hon har ramlat i trappan när det egentligen ligger hustrumisshandel bakom, eller ett barn som i hemlighet far illa. I vanliga fall är han utryckningspolis i Helsingborg och föreläsare för blivande röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor på universitetet i Lund.

Öppet och lyhört sinne

Att människor inte alltid säger som det är betyder dock inte att man ska bli cynisk och misstro alla, poängterar Joakim Karlén.

– Det kan finnas många skäl till att en person inte säger som det är och det är inget konstigt.

Däremot är det bra att ha ett öppet och lyhört sinne och alltid fråga sig ”Kan det här stämma? Är det verkligen troligt?”. Särskilt när man har en klar och tydlig röntgenbild men en patientberättelse som inte är lika klar och tydlig.
– Det är bra att ha med sig. Då kan du väcka frågan till fler och göra en gemensam bedömning. Det blir en viktig återkoppling till remitterande läkare att ”vi får inte ihop bilden”, säger Joakim Karlén.

Röntgensjuksköterskan blir en viktig pusselbit när något inte stämmer. Mötet med patienten är visserligen kort, men ändå isolerat. Inga anhöriga är till exempel med på rummet och det finns möjlighet att ställa följdfrågor till patienten.

Väcker tankar hos publiken

Joakim Karléns föreläsningar väcker reaktioner och nästan alltid är det någon åhörare som kommer fram efteråt och berättar om egna erfarenheter. Det händer också att hans forna kolleger inom vården ringer honom i egenskap av polis och frågar om han kan komma in och ta en kopp kaffe med en patient som är blåslagen men förtegen. Han ser vårdpersonal som en viktig instans i kampen mot våld.

– Vårdpersonal ser lika mycket av våldets konsekvenser som vi. Förmodligen ännu mer eftersom polisen bara åker på kända fall, säger han.

Detta är Röntgenveckan

  • Årlig kunskapskonferens för yrkesverksamma inom radiologin.
  • Stor teknisk utställning där nyheter presenteras.
  • I år arrangeras Röntgenveckan i Karlstad 8-12 september.
  • Temat är hjärna och hjärta, neuro- och thoraxradiologi.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida