Student

Plus och minus med betald utbildning

Plus och minus med betald utbildning
Rosa Johansson är precis färdig röntgensjuksköterska. Alla möten med patienter är det hon tycker bäst om med arbetet. Foto: Maria Skatvedt Mathisen

Generöst men pressande. Så sammanfattar Rosa Johansson hur det är att få utbildningen till röntgensjuksköterska betald. Snart fyller hon en lucka på röntgen i Mora.

Region Dalarna kommer att förlora många erfarna röntgensjuksköterskor de kommande åren. Minst fyra per år går i pension till och med 2023.

För att lyckas rekrytera och klara generationsväxlingen erbjuder regionen därför lön under studietiden: 18 000 kronor i månaden under tre år.

Motkravet är att den färdiga röntgensjuksköterskan stannar kvar och arbetar i regionen under minst tre år. Vem som helst med rätt behörighet kan söka en utbildningsanställning.

Lyckliga omständigheter

Rosa Johansson hade redan börjat studera till röntgensjuksköterska när hon fick erbjudandet om att gå sista året med studielön, mot att hon arbetar minst ett år i Dalarna. Det var under en vfu-placering på röntgen i Mora som cheferna såg en engagerad och trevlig framtida kollega i henne.

Då bodde hon i Lycksele och var tveksam till att flytta. Men stämningen på arbetsplatsen, ett erbjudande om betald bostad under praktikperioden — och en man som dök upp på en dans — fick henne till slut att tacka ja.

Rosa Johansson växte upp i Indonesien, men har bott en stor del av sitt liv i Malaysia där hon arbetade som socialarbetare. Aldrig trodde hon att det var i Mora i Dalarna som bitarna skulle falla på plats.

Känt större press

— Nu har jag landat, nu är det komplett. Jag har fått jättefina kolleger och träffat en fin kille, tack vare röntgenutbildningen, säger hon.

Men att få utbildningen betald kan också ha sina nackdelar. Vårdförbundet Direkt får ofta frågor om kontrakt som är bindande för lång tid framåt. Rosa Johansson har upplevt en baksida med upplägget, att hon känt sig extra stressad för att hon inte ska klara studierna.

Men nu är hon i mål. I mitten av januari tog hon examen under jubel från vänner och familj. Bland annat hennes syster från Indonesien som hälsade på i Sverige för första gången.

Tänk på det här:

1: När du binder dig för studier och arbete under flera år är det viktigt att fundera framåt. Kan något tänkas hända som kastar om dina planer?

2: Ett avtal som binder dig vid arbete under ett visst antal år är fullt lagligt. Brott mot avtalet gör dig återbetalningsskyldig. Lusläs överenskommelsen så att du vet vad du skriver på. Som exempel är det vanligt med avtal som ger arbetsgivaren rätt att placera dig var som helst i en region, där du behövs bäst.

3: Tänk på att du hamnar i en dålig förhandlingsposition när du binder dig vid att arbeta ett visst antal år. Risken är stor att du får sämre ingångslön och dålig löneutveckling.

Fakta: Tipsen kommer från Vårdförbundet Direkt, som gärna svarar på frågor och ger råd innan du skriver på kontrakt eller sätter dig i en löneförhandling.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida