Första lönen

Så mycket tjänar nya röntgensjuksköterskor

Så mycket tjänar nya röntgensjuksköterskor
46 röntgensjuksköterskor har svarat på frågor om sin första lön i Vårdfokus enkät. Arkivbild: Colourbox

Många nyutexaminerade röntgensjuksköterskor har mött stort motstånd när de försökt löneförhandla inför sommaren, visar Vårdfokus första-lönen-enkät.

Medianlönen för de 46 nyutexaminerade röntgensjuksköterskorna som svarat på Vårdfokus första-lönen-enkät är 25 000 kronor i månaden. Alla utom en jobbar inom en region eller ett landsting och medianlönen är samma som för de 487 landstingsanställda sjuksköterskorna som svarat på enkäten.

Svaren kommer från röntgensjuksköterskor från hela landet, utom från sex län där vi inte fått några svar alls (Kronoberg, Gotland, Halland, Örebro, Dalarna, Jämtland.) Eftersom svaren är så pass få har vi valt att redovisa medianlön för hela landet. Men vi kan se vissa lokala tendenser.

Lägre i Stockholm

Stockholm, som har de högsta lönerna för nyutexaminerade sjuksköterskor, ligger i stället lågt när det gäller röntgensjuksköterskor. Från Stockholms län har vi fått in 20 svar från nyexaminerade röntgensjuksköterskor. Nära tre fjärdedelar av de som svarat tjänar mindre än 25 000 kronor i månaden.

Löner över 25 000 rapporteras från bland annat från Västerås och Gällivare.

Många nyblivna röntgensjuksköterskor berättar om tuffa eller obefintliga löneförhandlingar där de fått höra allt ifrån att lönerna är fasta till att det finns riktlinjer och maxnivåer för nyutexaminerade. Detta trots att lönen ska vara individuell.

Ingen förhandling

Såhär skriver en röntgensjuksköterska från Skåne i enkäten:

”Chefen sa att det är 24 000 som ingångslön och att det inte gick att förhandla. Jag hade bestämt mig för Lund och ville inte jobba någon annanstans.”

På vissa håll har det gått att få några hundralappar mer för tidigare vårderfarenhet. Det berättar bland annat en röntgensjuksköterska från Stockholm:

”De sa att landstingets alla sjukhus i Stockholm hade satt en maxingångslön på 24 000, att de inte kunde gå högre. Dock fick man någon hundralapp för att man hade erfarenhet. Men det är en trevlig och väldigt härlig miljö att jobba i så därför valde jag det.”

Viktigt att trivas

En röntgensjuksköterska från Norrbotten är nöjd med sin första lön, men ser problem med svårigheten att göra lönekarriär:

”Skillnaden i lön mellan mig som är nyutexaminerad och de röntgensjuksköterskor som har arbetat i 10+ år är tyvärr inte så stor. Jobbet har jag valt på grund av att jag vill bo kvar i samma stad som innan, men även för att jag trivs bra på just den avdelningen. Jag upplevde inte direkt att jag kunde påverka min lön något vid löneförhandlingen.”

Lönen är viktigt, men inte allt. Så här skriver en röntgensjuksköterska från Blekinge:

”Trivdes väldigt bra på arbetsplatsen när jag gjorde min VFU där och för mig var det viktigare än lönen.”

25 000…

... är medianlönen för de röntgensjuksköterskor som svarat på Vårdfokus första-lönen-enkät.

Så gjorde vi på Vårdfokus vår första-lönen-kartläggning:

  • Sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som blivit examinerade under 2016 och fått sitt första jobb har under våren svarat på Vårdfokus första-lönen-enkät.
  • Vi har fått in 46 svar från röntgensjuksköterskor, 67 svar från biomedicinska analytiker och 617 svar från sjuksköterskor (landsting/region, 487 svar, kommun,  83 svar, privat, 47 svar).
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida