Strålande utveckling med MR

Strålande utveckling med MR
Med MR kan man tidigt se hur tumören svarar på behandlingen, samtidigt som den till skillnad från CT inte ger någon strålning vid själva bildtagningen. Foto: Istockphoto

Ny teknik. Svensk strålterapi ska bli mer skonsam och effektiv genom att så långt som möjligt byta datortomografi mot magnetkamera.

Traditionellt sett har datortomografi, CT, använts för att planera strålbehandling av cancer. Tekniken kan användas för att mäta elektrontäthet och är därför viktig vid beräknandet av stråldoser. Sedan några år har tekniken kompletterats med magnetkamera, MR, vars höga bildkontrast gör det möjligt att tydligt urskilja och avgränsa tumören. Tillsammans ger de en effektiv och exakt strålbehandling.

??Förra sommaren startade det nationella projektet Skonsam strålbehandling, där samtliga universitetssjukhus ingår. Målsättningen är att så långt som möjligt, för de flesta cancertyper, bara använda sig av MR vid dosplanering och inritning av strålfält. Med MR kan man tidigt se hur tumören svarar på behandlingen, samtidigt som den till skillnad från CT inte ger någon strålning vid själva bildtagningen.

?— Att bara använda en teknik innebär att vi tar bilderna vid samma tillfälle. Det är bekvämare för patienten. Samtidigt får vi ett mer exakt underlag, det finns ingen risk att andra organ ändrat tumörens läge så att bilderna skiljer sig åt, säger Görel Ingner, röntgensjuksköterska på onkologimottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund. ??

För att nå målet krävs förändrade arbetsmetoder, ny teknik och ny programvara. Bland annat kan MR i dagsläget inte användas för att beräkna stråldoser.?

— Inom projektet undersöker man möjligheten att göra en syntetisk CT-bild utifrån MR-bilder. Dessutom behöver man på andra sätt optimera magnetkameran som huvudsakligen är anpassad efter diagnostisk verksamhet, säger Görel Ingner.?

Vid MR-undersökningen måste tumören vara i exakt samma position som vid själva strålbehandlingen. Därför används så kallade fixationer som håller patienten på rätt plats.

?— De är ofta otympliga och inte helt lätta att få in i en MR. Patienten kommer längre ifrån spolen och bildkvalitén försämras något. Det är ytterligare utmaningar som vi står inför.??

Ökat samarbete mellan olika professioner och specialiteter är en nödvändighet. Samtidigt håller yrkesrollerna på att förändras, nyligen startade en skräddarsydd utbildning i strålterapi för röntgensjuksköterskor. Sverige är ett av få länder i Europa där onkologisjuksköterskor sysslar med strålbehandling.

?— Jag tror att yrkesrollerna kommer att närma sig varandra efterhand. Vi lär se fler magnetkameror på strålklinikerna framöver och då kommer fler röntgensjuksköterskor att anställas, säger Görel Ingner.?

Under Röntgenveckan i september berättar hon mer om projektet och arbetet vid onkologen i Lund. ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida