Tidsskillnad ger pigg nattjour

Genom att nattetid skicka röntgenbilder till Australien sparar sjukhusen stora pengar. Samtidigt får röntgensjuksköterskor större ansvar.??

Bristen på röntgenläkare och landstingens dåliga ekonomi banar väg för nya lösningar när det kommer till diagnostik. Vid Länssjukhuset i Sundsvall utnyttjar man sedan tre år tidskillnaden mellan Sverige och Australien för att bli av med läkarjouren på natten. ?

— Att kalla in en jourläkare blir både dyrt och krångligt schemamässigt. Sedan systemet infördes har vi både sparat pengar och förbättrat arbetsvillkoren för våra läkare, säger Liselott Mafi, verksamhetschef vid röntgenkliniken.?

När akutmottagningen befarar att röntgen är nödvändigt kontaktas specialister vid det Sidneybaserade företaget Telemedicine Clinic som gör den preliminära bedömningen. De hör i sin tur av sig till den ansvariga röntgensjuksköterskan i Sundsvall som tar bilderna och skickar tillbaka dem till Sidney för granskning. Främst rör det sig om datortomografier, men även rygg- och lungröntgen.?

— På det här sättet får vi även snabbare svar. Hela processen kan gå på tio, femton minuter. Tidigare tog det minst 25 minuter bara att få hit jourläkaren, säger Liselott Mafi.

Sundsvalls sjukhus är inte det enda som har den här lösningen. På elva andra sjukhus runt om i landet använder man sig av samma metod. Det förbättrar inte bara för läkarna och för landstingens plånböcker. Enligt Liselott Mafi gynnar det även invånarna i form av större patientsäkerhet.

— Läkarna i Sidney börjar klockan åtta på morgonen och utför ett normalt dagsverke. De är i motsats till inringda jourläkare fräscha och pigga i huvudet och kan därför göra en säkrare bedömning, säger hon.

Svetlana Molberg är röntgensjuksköterska och jobbar på Sundsvalls sjukhus. Enligt henne har avtalet med Telemedicine Clinic inneburit en hel del merarbete för röntgensjuksköterskorna eftersom det är deras uppgift att bevaka alla leden.

— Det är lite mer jobb för oss. Vi får ringa fler samtal än tidigare och måste även sköta det tekniska. Men det innebär också en utveckling av vår yrkesroll eftersom vi får ett ökat ansvar. Vi är som övervakare av hela processen. Det är positivt, säger Svetlana Molberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida