Vi ses på nätet!

Robert Stenman twittrar för att skriva av sig. Och röntgenavdelningen i Karlstad bloggade till sig en ny kollega. Allt fler röntgensjuksköterskor tar steget ut på sociala medier.

5 februari 2014

”Patienten: Är du läkare? Jag: Nej ännu bättre: röntgensjuksköterska!” Det är ett exempel på en tweet, meddelande på twitter, som Robert Stenman är extra nöjd med. Under namnet @thisisxrob twittrar han roligt, vasst och eftertänksamt om sin vardag som röntgensjuksköterska på Helsingborgs sjukhus. Fast just nu är han pappaledig och då passar twitters korta, snabba format honom perfekt, för när sonen tar en tupplur hinner han skicka i väg ett kort meddelande.

?— Jag har ett behov av att skriva av mig men det handlar också om att bjuda in. Det finns många som vill veta mer om vår yrkeskår, skriver han, för givetvis sker intervjun över nätet.

Robert Stenman bloggar också men gillar att det oftare blir en dialog på twitter. Läsarna är en salig blandning av vårdpersonal över hela landet och andra twittrare i hans närområde. Det som väcker mest reaktioner är politiska eller humoristiska tweets, till exempel: ”Fyller i enkät från landstinget. ’Vilket språk talar ni med barnet?’ Svar: Mamma pratar skånska, pappa talar allvar.” Eller när Robert Stenman kom på sig själv med att som nybliven pappa vara arbetsskadad: ”Infektionsläkare i omklädningsrummet: Vad blev det? Jag: En till Siemens-CT. Han: Va? Nej alltså, pojke eller flicka?”

?Däremot finns det ingen tweet han ångrar utan är noga med att hålla isär privat och offentligt.

— När jag går online är det ungefär som när jag tar på mig sjukhuskläderna, då har jag en annan roll, säger han.??

På Centralsjukhuset i Karlstad bloggar hela röntgenavdelningen tillsammans på www.rontgenbloggen.se. Idén väcktes när de skulle rekrytera och började fundera över hur man hittar till yrket. Den som i dag googlar ”att arbeta som röntgensjuksköterska” får Röntgenbloggen som första träff. ?

— Var finns studenterna i dag, jo på nätet. Vi vill berätta för alla som hamnar på vår blogg hur vardagen ser ut, säger Caisa Green Gustafsson, enhetschef.

?Hon är en av fem röntgensjuksköterskor i bloggteamet som berättar om allt från undersökningar och teknik, till julfirande och påskkärringar som kommer på besök på avdelningen.? Med jämna mellanrum har de bloggfika där gruppen tillsammans bestämmer vad inläggen ska handla om och vem som helst inom hela radiologen i Värmland är välkommen med förslag. Kollegerna på psykiatrin blev inspirerade och bara några månader efter att Röntgenbloggen startade, körde Psykiatribloggen i gång.

??Röntgengänget möter ofta förvåning, ”Har ni en blogg?!”. Men reaktionerna är positiva och skrivandet har svetsat samman gruppen.?

— Vi blir stolta över vårt yrke och tänker att nu minsann ska vi visa upp oss!?

Ambitionen att bli mer synlig har gett resultat – nyligen anställdes en röntgensjuksköterska som hade läst bloggen. ?

Ny på sociala medier? Tips!

  • Det måste vara kul. Känn efter om det här är något som du verkligen vill göra.
  • Vad vill du? Fundera igenom vad du vill berätta. Prata av dig, bjuda på vardagliga betraktelser eller dela med dig av kunskap.
  • Inspireras av fler kolleger på twitter:
    @jo_xray @MakdaHMichael @Radiologynurse @Acj70Anna
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida