Covid-19

5 000 kronor i coronabonus till personalen i Halland

5 000 kronor i coronabonus till personalen i Halland
Lagom till jul och decemberlönen kommer vårdpersonalen i Halland och Dalarna få en extra ersättning för arbetet under coronapandemin. Arkivbild: Mostphotos

Alla vårdanställda i region Halland kan komma att få en extra utbetalning på decemberlönen som tack för sina insatser under coronapandemin. I Dalarna får personalen 1 000 kronor som en extra julklapp.

28 oktober 2020

Flera regioner valde redan i somras att på olika sätt ekonomiskt kompensera dem som sliter i vården under covidpandemin. Det har handlat om allt från dubblerat friskvårdsbidrag, extra betalt för covidpass och ersättning för flyttad semester.

Till exempel berättade Vårdfokus i maj om att alla som har sin grundplacering på covid-iva vid Västmanlands sjukhus i Västerås från juni till och med september får 20 000 kronor extra.

Läs mer: Här får vårdpersonal extra pengar

Extra peng i december

Nu planerar även region Halland och Dalarna att ge personalen extra tillägg till vårdpersonalen som arbetat under pandemin. I Region Halland handlar det om en engångsersättning på 5 000 kronor, före skatt, som ska betalas ut i samband med decemberlönen. Det rapporterar Hallandsposten.

Bonusen kommer att delas ut till alla medarbetare som varit anställda minst tre månader under perioden 1 mars till 31 december i år, det vill säga drygt 8 000 personer.

För regionen kommer det att innebära en kostnad på cirka 60 miljoner kronor. Formellt kommer beslutet att fattas på regionstyrelsens nästa möte, den 25 november, men Allianspartierna och Socialdemokraterna uppges vara helt överens, skriver Hallandsposten.

Välkomnas av facket

Margot Kamruddin, ordförande för Vårdförbundet i Halland, säger till Vårdfokus att det är bra att politikerna vill tacka personalen med en extra bonus.

Margot Kamrudden, t.f. ordförande Vårdförbundet Halland. Foto: Privat

Samtidigt är det skillnad på en sådan här engångsersättning, påpekar Margot Kamruddin, och det långsiktiga arbetet som arbetsgivaren måste göra för att visa uppskattning för sin personal.

– Det handlar om arbetsmiljö, höjda grundlöner och arbetstidstid – det fortsätter vi att samverka kring, säger Margot Kamruddin.

Julgåva från folket

I Region Dalarna kommer politikerna att dela ut en engångssumma på 1 000 kronor under december månad vid ordinarie löneutbetalning.

– Vi vill nu ge en utökad julgåva från dalfolket till medarbetarna inom Region Dalarna, sa regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) i ett pressmeddelande.

Engångsersättningen på 1 000 kronor före skatt betalas ut till alla medarbetare som den 1 december har en anställning med månadslön vid Region Dalarna och varit anställd och verksam under perioden 1 april till 31 maj i år.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida