Hot och våld i vården

Akuten i Malmö låser ”ungdomsgården”

Akuten i Malmö låser ”ungdomsgården”
Genom att låsa entrédörren på kvällar och nätter hoppas Svante Normark att personalen på akuten ska få arbetsro och att patienterna ska känna sig tryggare. Foto: Anders Olsson

Från och med nästa månad kommer entrédörren in till akuten i Malmö att hållas låst efter klockan nio på kvällen. Personalen är trött på att väntrummet stundtals förvandlas till en samlingsplats för stökiga ungdomar.

– Det har blivit som en ungdomsgård här på kvällarna. Är dörren låst kanske vi kan slippa att folk använder väntrummet som en värmestuga, säger sjuksköterskan Agneta Lindblom.

Hon sitter i receptionen tillsammans med två kolleger och blickar ut över väntrummet där det för tillfället väntar ett tiotal vuxna på att få träffa en läkare. Någon läser en tidning, ett par vandrar fram och tillbaka, andra ser ner i sina mobiler. Det är lugnt och stilla.

Men det är också stort och en aning opersonligt, så som det ofta är i offentliga miljöer. Det är lätt att föreställa sig hur stökigt det plötsligt skulle bli om fem eller sex narkotika- eller alkoholpåverkade individer plötsligt skulle komma infarandes genom dörren, kanske för att vänta på en kompis som skadat sig, blivit knivhuggen eller skjuten eller bara vill ha någonstans att värma sig innan de drar vidare på stan.

”Populäraste stället i stan”

– Det här måste vara stans populäraste ställe. Det är inte bara ungdomar som kommer hit i onödan, utan även vuxna män och kvinnor. När de ändå är på väg hem från krogen passar de på att ta en vända inom akuten, säger Agneta Lindblom.

Beslutet att från och med 1 mars låsa entrédörren mellan 21.00 och 05.00 togs av ledningen i går eftermiddag, efter ett möte med representanter från Vårdförbundet, Kommunal och det vaktbolag som står för ordningen inne på akuten.

Det innebär att en vakt i redan i entrén ska kunna uppmana personer som uppenbart inte söker vård, råd eller är nära anhörig att vända sig någon annanstans. Vid minsta tvekan ska dock någon av sjuksköterskorna kontaktas. 

Beslutet har fått stor uppmärksamhet i de lokala medierna. När Vårdfokus besöker akuten är två reportrar från SVT på plats för att filma dörren in till mottagningen. 

– Det har blivit en väldigt stor apparat av att vi vill ha en låst dörr, som vi kommer att öppna så fort någon kommer. Helt plötsligt blir alla otroligt intresserade av detta i stället för att lägga fokus på arbetsbelastningen, hur de äldre patienterna mår och hur vi tar hand om dem, säger Svante Normark, sjuksköterska och enhetschef på akuten i Malmö.

Barnakutens dörr stängd sedan länge

Vi står ute i foajén där det finns två dörrar, en till vuxenakuten och en till barnakuten. På barnakuten har dörren så länge någon kan minnas varit låst på kvällar och nätter, utan att någon har reagerat på det. Och för några år sedan, när akutmottagningen låg längre in på sjukhusområdet, var dörren låst även in till vuxenakuten.

– När vi flyttade hit ville vi att det skulle kännas öppet och välkomnande. Det har inte fungerat. Det är ett annat patientklientel som kommer in på kvällarna och nätterna, då det är mycket bus ute, säger han.

Den vanligaste förklaringen som lyfts fram i radio, tv och tidningar är att den stängda dörren är ett svar på alla de uppmärksammade skjutningarna i Malmö.

– Det spelar in, absolut. Och självklart förekommer det allvarliga hot och verbala kränkningar mot personalen, men det är inte huvudanledningen. Hot och kränkningar förekommer även mitt på dagen, då det även fortsättningsvis ska vara öppet, säger Svante Normark.

Blir lätt bråk

Precis som Agneta  Lindblom i receptionen beskriver han hur väntrummet allt som oftast förvandlas till en värmestuga.

– Det kan räcka med att det har varit något bråk inne i centrum. Plötsligt kommer tio ungdomar hit för att vänta på sin kompis. Det blir lätt stökigt och bråkigt. Ibland slinker missbrukare in för att injicera inne på våra toaletter. Vi har ingen kontroll på dem som bara går in. Det vi vill är att skapa arbetsro för personalen och trygghet för patienterna i väntrummet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida