Sjuksköterskebristen

Akuten i Sollefteå förblir stängd i höst

Akuten i Sollefteå förblir stängd i höst
Den 29 augusti var det tänkt att akuten i Sollefteå skulle börja ta emot ortopedi- och kirurgipatienter igen. Så blir det inte. Arkivbild: Mostphotos

Sjuksköterskorna på den delvis stängda Sollefteåakuten har haft en tuff sommar. De har haft svårt att att prioritera vilka patienter som ska slussas vidare till andra sjukhus. Nu står det klart att akuten fortsatt hålls stängd för ortopedi- och kirurgipatienter.

I sommar har akutmottagningen haft stängt för patienter som kommit in med kirurgiska och ortopediska åkommor. Patienterna har slussats vidare till sjukhusen i Örnsköldsvik eller Sundsvall, 13 respektive 11 mil från Sollefteå.

Orsaken till stängningen har framförallt varit svårigheterna att rekrytera personal, främst sjuksköterskor och läkare inom kirurgkliniken.

Den 29 augusti var det tänkt att akuten skulle öppna fullt ut igen. Men under en presskonferens på förmiddagen meddelade sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson och länsverksamhetschef Leif Israelsson att Sollefteåakuten fortsatt kommer att vara stängd fram till 20 november.

– Läget (personalbristen) har ytterligare förvärrats och därför tvingas vi fatta det här beslutet, säger Nina Fållbäck Svensson till tidningen Allehanda.

Agneta Nordlander, sjuksköterska och enhetschef på akutmottagningen i Sollefteå, har själv inte fått veta alla detaljer kring beslutet och vill därför i nuläget inte kommentera vad det kommer att innebära.

Men hon berättar för Vårdfokus att den gångna sommaren har varit annorlunda mot tidigare somrar. I vanliga fall brukar semestrar och svårigheterna att få tag på vikarier göra att sjuksköteterskorna får slita extra hårt. I år har patienttrycket varit lägre men rent arbetsmiljömässigt tuffare än annars för sjuksköterskorna, eftersom det varit svårt för dem att avgöra vilka patienter som ska tas emot eller skickas i väg.

En patient som kommer in med magsmärtor kan mycket väl vara något för kirurgerna att titta på, men det kan lika väl röra sig om något som ska handläggas av akutläkarna på medicinsidan. Och det vet man inte förrän någon läkare undersökt patienten, som kanske först fått vänta i flera timmar på akuten i Sollefteå för att sedan få besked om transport till ett annat sjukhus där en ny väntan kan ta vid.

– Ur arbetsmiljösynpunkt har den här sommaren varit värre än andra just på grund av svårigheten för sjuksköterskorna att prioritera vilka patienter som ska få stanna eller inte. Självklart har alla patienter inte varit nöjda, säger Agneta Nordlander.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida