Underbemannat

Akutpersonal i Kalmar hårt pressad

Akutpersonal i Kalmar hårt pressad

Personal som jobbar tio timmar i sträck, inte hinner gå på toa och sover över i jourrummet. Det ansträngda läget på akuten i Kalmar har fått sjukhuschefen att avbryta semestern.

I diskussionerna mellan fack och arbetsgivare, som startade i torsdags då sjukhuschefen kallade till möte, hade parterna totalt olika bilder av verkligheten, enligt Tora Elversson Dahlström, vice ordförande i Vårdförbundet i Kalmar.

– Arbetsgivaren säger att det sker frivilligt när personalen tar över pass utan beordring. Men vi gick in i semestertiden med 150 obemannade pass på akuten och våra medlemmar gör allt för att ta ansvar för patientsäkerheten och sina kolleger, precis som man gör i en familj.

Stöttar varandra

Sjuksköterskor ringer in varandra till obemannade pass och kvällpersonal som ska jobba följande dag stannar kvar till efter midnatt och sover över i jourrummet, som ett par exempel.

Men att sjuksköterskor ska ha jobbat långa arbetspass utan att varken kunna dricka vattnen eller gå på toaletten är inget sjukhuschefen Johan Rosenqvist har hört talas om, skrev Barometern i torsdags.

– Det låter ju anmärkningsvärt och ingenting som den lokala chefen känner igen. Att man inte har ätit under sitt arbetspass vet jag dock har förekommit, vilket så klart inte är okej, sa han då till lokaltidningen.

Inget erkännande

Tora Elversson Dahlström hoppas att diskussionerna mellan den lokala chefen och akutens förtroendevalda, den nivå arbetsgivaren velat ha de fortsatta mötena på, leder fram till en förändring i mitten av veckan.

– Vi hoppas att arbetsgivaren tar tag i problemen nu, det här är ju något vi jobbat med i flera år. Det är hemskt att arbetsmiljön är så usel och att personalen inte ens får något erkännande för att de ställt upp.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida