Rättvisa löner

Alla sjuksköterskor på iva i Torsby har sagt upp sig

Alla sjuksköterskor på iva i Torsby har sagt upp sig
Samtliga sjuksköterskor på Torsbys sjukhus intensivvårdsavdelning har sagt upp sig i protest mot att de får sämre löneersättningar än på de andra iva-avdelningarna i landstinget. Arkivbild: TT

Samtliga 14 sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen vid sjukhuset i Torsby sa i går upp sig. De gjorde det i protest mot att inte ha fått samma förmånliga lönetillägg som iva-sjuksköterskorna i Karlstad och Arvika.

2 februari 2018

– Det är frusterande att inte ens våra närmaste chefer har velat lyssna på oss, säger en av de sjuksköterskor som valt att säga upp sig, till Vårdfokus.

I Värmlands läns landsting har det på flera enheter med påtaglig sjuksköterskebrist utgått särskilda lönetillägg. Exempelvis på intensivvårdsavdelningarna vid sjukhusen i Karlstad och Arvika.

Kräver att få samma ersättning

Detta har upprört iva-sjuksköterskorna i Torsby. I ett brev i höstas till landstingets hälso- och sjukvårdschef förklarade de hur orättvist behandlade och diskriminerade de kände sig. De krävde att få samma ersättning som andra. Speciellt som sjuksköterskorna i Arvika, som sedan januari förra året fått ett extra lönetillägg på  5 000 kronor i månaden.

– Vi blev lovade samma tillägg, men fick det aldrig, säger den sjuksköterska som blivit talesperson för gruppen.

Hälso- och sjukvårdschefen, Tobias, Kjellberg, förnekar att sjuksköterskorna i Torsby blev lovade extra pengar. I december hade han ett möte med dem. Till Vårdfokus säger han att han då förklarade att ledningen jobbar med att få fram en mer jämlik ersättningsmodell som skulle presenteras senast i slutet på den här månaden.

Efter mötet fick sjuksköterskorna ut uppgifter från HR-avdelningen om hur stora tilläggen faktiskt var på andra iva-avdelningar. Siffrorna fick dem att häpna.

Tjänar 10 000 kronor mer

När de lade ihop de högsta respektive lägsta bruttolönerna som några av sjuksköterskorna i Karlstad har visade det sig att de i genomsnitt tjänar cirka 10 000 kronor mer per månad än sjuksköterskorna i Torsby.

”Orättvisan har varit mycket större än vi kunnat ana och vi känner oss ännu mer frustrerade över denna kränkande särbehandling inom Landstinget Värmland.”, skriver de i ett nytt brev som de skickade till hälso- och sjukvårdschefen strax efter nyår.

I detta krävde de att få samma ersättning som iva-sjuksköterskorna i Arvika, retroaktivt från 1 januari 2017. Senast i slutet av januari ville de ha svar. Om inte hotade de med att säga upp sig.

Ville inte vänta

Enligt Tobias Kjellberg mejlade han dem att det inte gick att ge ett svar förrän i februari. Men sjuksköterskorna var för arga för att vänta. I går sa samtliga 14 upp sig.

– På mötet uppfattade jag att vi var överens. Det känns det lite tråkigt att de valt att ta till en stridsåtgärd när vi har bekräftat att vi ser samma bild som de. Det som skiljer åt är ett krav på att vi skulle ge respons 28 dagar snabbare än vad vi initialt kom överens om, säger Tobias Kjellberg som förklarar att de kan tvingas stänga avdelningen om de inte lyckas få sjuksköterskorna att ändra sig.

Varför var det så bråttom att få svar i januari. Ni hade ju blivit lovade att få en ny arbetstidsmodell presenterade för er i februari?

– Redan på mötet sa vi att vi skulle säga upp oss om vi inte fick vad vi hade krävt. Vi var inte överens om att det skulle ske först i februari. Vi har blivit lovade nya arbetstidsmodeller flera gånger förr, utan att det har blivit något av det. Nu kände vi att tåget hade gått för oss, säger sjuksköterskornas talesperson som vill vara anonym.

Vad krävs för att ni ska ta tillbaka era uppsägningar?

Att vi får de pengar vi begärt. Men jag kan inte lova att det räcker för alla så som det nu blivit, säger sjuksköterskan.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida