Fackligt

Vårdförbundet större än någonsin

Vårdförbundet större än någonsin
För andra året i rad har Vårdförbundet lyckast öka antalet medlemmar, vilket gläder förbundsordföranden Sineva Ribeiro. Foto: Lars Nyman

Under förra året ökade antalet medlemmar i Vårdförbundet för andra året i rad. Vid årsskiftet var över 115 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor medlemmar i organisationen. Det är den högsta siffran någonsin.

22 februari 2019
Dela artikeln

– Jag är nöjd över att vi har vänt trenden. Vi har verkligen ansträngt oss för att öka medlemsantalet, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Positiv trend

Liksom flertalet andra fackförbund har Vårdförbundet under en lång rad år tappat medlemmar. Under 2017 ökade antalet för första gången på flera år. I fjol fortsatte den positiva trenden. Fram till årsskiftet ökade antalet medlemmar med 752 personer, varav flertalet är yrkesaktiva.

Vid utgången av 2018 hade förbundet 115 071 medlemmar, vilket är den högsta siffran någonsin.

Att värva och behålla medlemmar är sedan lång tid en prioriterad fråga för Vårdförbundet.

”Vi är vården”

– Vi behöver vara starka för att kunna möta arbetsgivaren, få upp lönerna, få rätt värdering av kompetensen och kunna jobba med arbetsmiljön som är ganska hemsk i vården i dag. Det höga medlemstalet visar att vi faktiskt är vården och att vi menar allvar med de krav vi har, säger Sineva Ribeiro.

Vårdförbundets medlemmar utgörs av de fyra yrkesgrupperna barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Sedan årsskiftet är Barnmorskeförbundet en del av fackförbundet SRAT, vilket innebär att barnmorskorna numera har två fackförbund att välja mellan.

Störst för barnmorskor

Det är dock för tidigt att säga om det har påverkat de barnmorskor som är medlemmar i Vårdförbundet. Vid utgången av 2018 hade förbundet 5 367 barnmorskor som medlemmar, vilket var 93 färre än förra årsskiftet.

– Som det ser ut just nu är vi fortfarande den största organisationen för barnmorskor, och vi hoppas att vi får behålla dem. Vi gör en mängd aktiviteter för att behålla och få fler barnmorskemedlemmar eftersom vi vill vara det självklara valet för dem, säger Sineva Ribeiro.

Vårdförbundet ingår i TCO, vars ingående fackförbund vid årsskiftet samlade 1 409 483 medlemmar och därmed växte för åttonde året i rad.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida