NU-sjukvården

Patienter riskerar att dö när ambulansen tvingas spara

Patienter riskerar att dö när ambulansen tvingas spara
Skyddsombudet Emil Lorentzon är djupt bekymrad över det sparförslag som lagts på ambulansen i NU-sjukvården

Ambulansverksamheten i NU-sjukvården ska minska sina kostnader med 19 miljoner kronor nästa år. Enligt Vårdförbundet riskerar framför allt patienter med de mest brådskande behoven att i värsta fall dö.

13 november 2018

– Det känns väldigt olustigt. Ur patientperspektiv känns det inte alls bra. Men det kommer även att påverka oss som arbetar i ambulanserna. Om sparpaketet genomförs kommer det oundvikligen leda till att det tar längre tid att komma fram till vissa av de patienter som behöver oss, säger Emil Lorentzon som är förtroendevald och skyddsombud för Vårdförbundet inom NU-sjukvårdens ambulansverksamhet.

I onsdags träffades representanter för fackförbunden och arbetsivaren för att tillsammans göra en risk- och konsekvensanalys.

Riskerar att dö

– Den tydligaste risken som vi såg var att det här definitiv kommer att begränsa tillgängligheten till befolkningens behov av ambulans. För dem som har ett väldigt brådskande behov av ambulans kan det få mycket allvarliga konsekvenser. De kan dö eller få allvarliga bestående funktionsnedsättningar, säger Emil Lorentzon.

En annan konsekvens som han nämner är att patienter med inte lika brådskande behov kommer att få vänta längre på ambulans än i dag.

Björn Kalin är verksamhetschef för ambulanssjukvården i NU-sjukvården och har själv arbetat som ambulanssjuksköterska i cirka 20 år.

Skarpt läge

– Arbetet med risk- och konsekvensanalysen pågår fortfarande så därför kan jag inte kommentera den i nuläget. Men det behövs ju ingen riskbedömning för att förstå att det här kommer att få effekter på tillgängligheten. Vi inser alla inom ambulansen att det här är ett skarpt läge och allvar.

Björn Kalin är verksamhetschef för ambulansverksamheten i NU-sjukvården. Foto: Peter Wahlström

Vilket är det värsta scenario som du ser framför dig om sparåtgärden genomförs?

– Det är att patienter får vänta längre än nödvändigt. Den yttersta konsekvensen är att patienter kan hinna dö eller få bestående men.

Vilken möjlighet har du som verksamhetschef att påverka det här sparbeslutet?

– Det jag kan göra är att presentera vilka konsekvenserna kan bli. Men beslutet tas lång ovanför mitt eget beslutsmandat. Uppdraget att spara 19 miljoner kommer från förvaltningsledningen. Men ytterst är det regionstyrelsen som krävt att vi ska få ekonomin i balans under 2019.

Enligt NU-sjukvårdens kommunikationschef, Niklas Claesson, kommer ingen tillsvidareanställd personal att sägas upp. Däremot kan omplaceringar bli aktuellt.

NU-sjukvården..

... är en del av Västra Götalandsregionen och består av Norra Älvsborgs Länssjukhus, Näl, i Trollhättan och Uddevalla sjukhus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida