känd från tv

Ambulanssjuksköterskan som är en av Sveriges bästa amatörkockar

Ambulanssjuksköterskan som är en av Sveriges bästa amatörkockar
Ambulanssjuksköterskan Daniel Jernkrook från Sundsvall är klar för kvartsfinal i TV-programmet Sveriges Mästerkock. Foto: Daniel Olsson/TV4

Hallå där — Daniel Jernkrook, ambulanssjuksköterska från Sundsvall som är klar för kvartsfinal i Sveriges Mästerkock. Hur kommer det sig att du blev en av deltagarna?

? I programmet säger de att det är min fru som anmälde mig, men hon bedyrar att det inte är så och jag tror nog henne faktiskt. Så jag vet inte vem som anmälde mig, jag har frågat alla som jag kan tänka mig, men ingen har tagit på sig det.

Berätta om ditt matintresse!

? Jag har alltid tyckt att det är roligt att laga mat. När jag var liten var det pappa som lagade mat hemma och nu har jag tagit över den rollen i vår familj. Fast till en början fanns det varken pengar eller tid för särskilt avancerad matlagning. Min fru och jag blev föräldrar tidigt och jag pluggade samtidigt till sjuksköterska så det var ganska knapert. Men vi planerade noga, gjorde månadslistor och storhandlade. Listorna byggde vi efter att det skulle vara en vego, en soppa, en fiskrätt, en kötträtt, en korvrätt och så vidare varje vecka. Till slut hade vi så många listor att vi kunde börja återanvända dem.

? Med åren har matintresset bara vuxit och jag har alltid tipsat om mat och recept i bekantskapskretsen. För ett par år sedan tyckte mina vänner att jag borde ha ett Instagramkonto om mat så då startade jag det.

Hur är det att plötsligen vara tv-kändis, blir du igenkänd av patienterna när du hämtar dem med ambulansen?

? Ja, hela tiden! De kan ha ringt om ett brutet ben eller att de har ont i hjärtat. Men när de ser att det är jag som kommer vill de prata om programmet i stället. Jag har inget emot det för det är ett så positivt program och jag gör ju inte bort mig eller så. Alla frågar också hur det går, men det får jag inte avslöja förstås.

Har det varit svårt att inte avslöja det?

Till vardags arbetar Daniel Jernkrook som ambulanssjuksköterska. Foto: privat.

? I början när jag kom tillbaka till jobbet på ambulansen var det lite svårt för jag ville ju så gärna prata om allt jag varit med om. Men jag har lyckats slå ifrån mig alla frågor än så länge. Men i och med att jag var borta från jobbet ganska länge så förstod nog mina arbetskamrater att det i alla fall hade gått ganska bra…

Hur är juryn egentligen, är de så där stränga och tuffa som de verkar?

? Vi deltagare får inte umgås med juryn vid sidan om inspelningarna, de håller isär oss för att vi inte ska bli för nära vänner. Det ska finnas lite distans. Men det är en väldigt bra jury och jag gillar alla tre. Leif är jättetrevlig och har så lång erfarenhet. Mischa har en fantastisk känsla och kunskap när det gäller smaker. Marcus har själv tävlat och har en sån enorm kompetens och är verkligen en förebild för hur man behåller lugnet när man lagar mat under press.

Har du lärt dig mycket genom att vara med i det här programmet?

? Både ja och nej. Jag har ju pratat om mat och levt med mat under alla de här veckorna och fått upp ögonen för sånt som jag kanske inte hade ägnat så mycket tid åt förut. Det svåraste för mig var att göra en vacker presentation på tallriken, det var verkligen en stor utmaning.

Vad mer har varit svårt?

? Den första tiden var det bara roligt, men att bo på hotell vecka efter vecka och vara borta från familjen så länge var tufft. Det var också personligen svårt för mig eftersom min pappa gick bort när det här spelades in. Då hade jag ibland tankarna på helt annat håll.

Hur ser framtiden ut, tänker du sluta som ambulanssjuksköterska för att ägna dig åt matlagning på heltid?

? Nej, jag trivs så himla bra på ambulansen så jag vill inte sluta där. Det är ett fritt och självständigt jobb med allt från psykiatri till förlossningar. Jag tycker om att få göra bedömningar och ta beslut om vad vi ska göra och när vi kommer hem till patienter kan vi läsa av så mycket bara genom hur det ser ut där. Kanske ser vi att en äldre person har svårt att klara sig själv hemma till exempel.

? Men jag vill gärna jobba med mat vid sidan om ambulansjobbet. Kanske ha ett eventföretag där jag kommer hem till folk och lagar mat vid speciella tillfällen. Olika samarbeten med företag kan jag också tänka mig.

Nu är det fredag, vad skulle du tipsa om för mat till kvällen eller helgen?

? Fredagstaco är ju en klassiker, men jag skulle göra den på mitt vis och inte som en traditionell Svenne-taco. I den ingår pulled pork, som jag gör själv, men man kan också köpa färdig. Dessutom egen barbecuesås, ananas-salsa, chipotle-dressing, black bean hot sauce, picklad lök och sallad. Allt detta lägger man i ett mjukt tortillabröd.

Lycka till i kvartsfinalen nästa vecka då – vad ska du själv bjuda på hemma ikväll förresten?

? Mina ungdomar har beställt hemgjorda hamburgare med bröd som vi bakar själva och egna pommes frites. Det är kul, då kan de vara med och laga maten!

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida