Strategiskt läge

Ambulansstation flyttar in i problemområde

Ambulansstation flyttar in i problemområde
Inbrott, överfall och felparkerade lastbilar är några risker som Sahlgrenska universitetssjukhuset haft med i tänket kring säkerhet när ett nytt ambulanscenter startas i Biskopsgården. Foto: Nicklas Martinsson

Två ambulansstationer slås ihop till en och flyttas till Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.  Flest larm kommer centralt från ön och läget är strategiskt rätt, enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset.

8 september 2016

När Biskopsgården nämnts i riksmedier det senaste året, är det oftast i samma andetag som restaurangskjutningen på Vårväderstorget, gängkrig och ett barn som tragiskt dödades av en handgranat.

Sjukhuset har tagit hjälp av Chalmers tekniska högskola för att räkna ut bästa läget för en ny ambulansstation. Det man kom fram till var en industrilokal på Ruskvädersgatan i Biskopsgården, därifrån nås invånarna snabbast.

Problemområde

Diskussioner om placeringen utifrån områdets karaktär har förekommit bland personalen, men Nicklas Martinsson, ambulanssjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet, vill inte ropa varg i onödan.

– Det här är ett problemområde i Göteborg men vi har gjort en gemensam risk och konsekvensanalys. Vi har tagit upp orosmoment och cheferna har sagt att det ska vidtas åtgärder för att det ska vara säkert på stationen. Vi rullar väldigt mycket i Biskopsgården ändå och vi ska vara nära våra patienter.

Bland annat har arbetstiderna lagts om, enligt Elisabet Hammar, vårdenhetschef för ambulansverksamheten.

– Vi har tagit bort bryt vid olämpliga tider. Istället för att sluta ett pass klockan 23 slutar man klockan 18 eller 19 till exempel. Känslan av trygghet för medarbetarna är en viktig del och ingår självklart i arbetsmiljöarbetet.

Belysning, skalskydd och ronder av vaktbolag har setts över och fastighetsägare informerats för att inte lastbilar ska parkera i vägen för ambulanserna.

– Men Biskopsgården är inte bara det som står i tidningen. Frågar man polisen händer det mer på Avenyn, säger hon.

Närhet till chef

En annan förändring är att Elisabet Hammar flyttar med in i de nya lokalerna. Det ser Nicklas Martinsson och hans kolleger som positivt.

– Närhet till chefen är något vi har efterfrågat länge.

När ambulanscentret invigs 30 september utökas antalet ambulanser från tre till fyra. Det betyder dock inte att det blir fler ambulanstimmar utan är en omstrukturering.

Bakgrunden till sammanslagningen av ambulansstationerna i Torslanda och Lundby är att ambulansen sagts upp från Lundby brandstation.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida