Amerikansk sjuksköterska helgonförklarad av påven

Amerikansk sjuksköterska helgonförklarad av påven
Moder Marianne, som nu helgonförklarats, var katolsk nunna som revoultionerade sjukvården bland annat genom bättre hygien. Foto: Hawaii State Archives

I söndags blev moder Marianne helgonförklarad av påven Benedictus XVI. Hon var en amerikansk sjuksköterska och nunna som på 1800-talet tog hand om leprasjuka på den hawaiianska ön Molokai. Hon startade också de första allmänna sjukhusen i New York.

När katolska kyrkan i söndags fick sju nya helgon var moder Marianne ett av dem. Hon växte upp i New York som barn till tyska emigranter och blev känd under namnet ”Moder Marianne av Molokai” eftersom det var på den ön i Hawaii som hon under 35 år vårdade leprasjuka.

Blev själv aldrig sjuk

Rädslan för lepra gjorde att även de som bara hade mindre symtom bannlystes och skickades till den avlägsna ön Molokai. Det var svårt att hitta någon som ville resa dit och vårda de sjuka.

Moder Marianne kom dit 1883. Trots nära kontakt med de leprasjuka i 35 år så blev hon själv aldrig sjuk, vilket många såg som ett mirakel.

Öppnade allmänna sjukhus

Men innan hon reste till Molokai hade hon öppnat några av de första allmänna sjukhusen i New York på 1860-talet.

På den tiden hade sjukhusen dåligt rykte och många patienter som sökte hjälp på sjukhusen dog där.

Moder Marianne förändrade mycket, bland annat förbättrades renligheten och hygienen. Handtvätt mellan patientbesöken blev obligatoriskt. Hon utbildade dem som skulle ta hand om patienterna och det gjordes stora medicinska framsteg vid de sjukhus som hon drev.

Mirakulöst tillfrisknande

Moder Marianne dog 1918 vid 80 års ålder. Sedan dess har hennes ordenssystrar samlat bevis för hennes helgonförklarande. Det räcker inte med att bara ha gjort goda livsgärningar. För att bli helgonförklarad måste det också ha skett minst två mirakler där människor som har bett till den personen har blivit bönhörda.

Den katolska kyrkan har godkänt två inträffade mirakler, 1992 och 2006, då människor har tillfrisknat mirakulöst efter att moder Marianne tillbetts. Och slutligen blev alltså moder Marianne helgonförklarad i söndags av påven Benedictus XVI.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida