Anklagade sjuksköterskan säger upp sig från SOS Alarm

Sjuksköterskan på SOS Alarm ser ingen annan utväg än att säga upp sig själv. Det säger Anette Johansson, vid Vårdförbundets Stockholmsavdelning, som välkomnar en utredning kring händelserna.

Vårdfokus har i tidigare artiklar berättat om händelsen där en ung man, 23-årige Emil Linnell, avled av brusten mjälte efter att en sjuksköterska på SOS Alarm inte skickade någon ambulans. Den sjuksköterska som tog emot samtalen från mannen har nu, efter att ha varslats om avsked, själv sagt upp sig från SOS Alarm. 

– Han har blivit jagad, pressen på honom är stor, så han kände att han inte hade något annat val, säger Anette Johansson som är vice ordförande i Vårdförbundets avdelning Stockholm.

Vårdförbundet välkomnar utredning

Om det hade varit möjligt för sjuksköterskan att stanna kvar på SOS Alarm kan hon inte uttala sig om.

Stockholmsavdelningen har i dag gått ut med ett meddelande om hur de ser på händelsen. Där står att Vårdförbundet är ”osäkra på om händelsekedjan och rutinerna hos arbetsgivaren fungerat optimalt”.

– Det är svårt att avgöra om det fungerat utifrån det som har skrivits i pressen. Vi välkomnar därför de utredningar som kommer att göras av polis och Socialstyrelsen, säger Anette Johansson.

Sjuksköterskan vill i nuläget inte själv göra några uttalanden utan hänvisar till sin advokat. Vårdfokus har sökt advokaten, hittills utan att nå honom.

Många medier rapporterar

Under påskhelgen har flera medier rapporterat om händelsen. Bland annat har bandinspelningen av samtalen Emil ringde till SOS Alarm lämnats ut, SOS Alarm har polisanmälts och deras rutiner ska ses över av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Sjuksköterskan sägs vara belagd med munkavel – och utsatt för dödshot.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida