Annonsen om ”tv-seriesnygga” sjuksköterskor JO-anmäls

Annonsen om ”tv-seriesnygga” sjuksköterskor JO-anmäls
Är det diskriminering att annonsera efter "tv-seriesnygga" sjuksköterskor? Det vill en manlig sjuksköterska nu ha utrett. Arkivbild: Mostphotos

En manlig sjuksköterska har JO-anmält Södersjukhusets platsannons där "tv-seriesnygga" medarbetare med humor sökes. Han känner sig diskriminerad och vill att myndigheten granskar om hans känsla är rättsligt befogad.

23 februari 2012

Det är hygiensjuksköterskan Lasse Hellström från Karlskrona som står bakom anmälan till Justitieombudsmannen, JO. Han har jobbat som sjuksköterska i 40 år och hade just tänkt söka arbete på Södersjukhusets akutmottagning när han fick se platsannonsen där tv-seriesnygga sjuksköterskor sökes.

”Med mina dryga 60 år på nacken och med icke plastikkirurgiskt åtgärdade rynkor i ansiktet uppfyller jag inte kravet. /…/ Jag känner mig diskriminerad från att söka arbetet i annonsen och vill att JO granskar om min känsla är rättsligt befogad”, står det i hans anmälan.

Lasse Hellström berättar att arbetsrättsexperten Kurt Junesjö sagt att annonsen troligen är lagvidrig och därför tycker han att det måste utredas.

Vad är det som är så allvarligt med annonsen?

– Jag tycker att det är väldigt dumt och omoget att som offentlig vårdgivare skoja om att man ska ha ett visst utseende för att passa in på en arbetsplats. Hur tror de att alla personer som inte anser sig uppfylla kraven ska reagera på det här? Det finns många andra sätt att väcka läsarens intresse på, säger Lasse Hellström.

Han undrar också hur reaktionerna skulle se ut om samma typ av annons användes vid rekrytering av läkare.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida