Digital vård

App kan hjälpa män med urinläckage

App kan hjälpa män med urinläckage
Appen kan användas för att träna bäckenbotten efter operation. Bild: Colourbox

Män som har gjort en operation av prostatacancer kan få problem att hålla tätt. Appen är tänkt för träning av muskler i bäckenbotten för att motverka urinläckage.

Forskare vid Umeå universitet har utvecklat en app till mobiltelefonen för män som ska genomgå eller har genomgått en prostatacanceroperation.

Appen heter Tät III och ska enligt forskarna hjälpa män med inkontinens vid ansträngning, som i samband med hosta, hopp, promenader och joggning. Appen är en anpassning för män av appen Tät. Tät används av kvinnor och har i flera studier och visat sig vara effektiv som behandling mot ansträngningsinkontinens.

Använde app för kvinnor

– Jag fick mejl från män som fått besvär med urinläckage efter prostatacanceroperation. Flera använde Tät-appen och tyckte att den fungerade bra, men det fanns önskemål om en anpassning specifikt till deras problem, säger professor Eva Samuelsson som är forskningsledare i Tät-projektet vid Umeå universitet.

Ungefär var fjärde kvinna har besvär av ofrivilligt urinläckage och den vanligaste typen är ansträngningsinkontinens. De viktigaste riskfaktorerna hos kvinnor är graviditet och förlossning.

När det gäller män är urininkontinens mer ovanligt, men förekomsten ökar kraftigt efter 75 års ålder. Män har oftare andra typer av inkontinens, och det är viktigt att utreda att det till exempel inte förekommer blåstömningssvårigheter på grund av förstorad prostata.

När prostata opereras bort på grund av cancer får de flesta besvär av urinläckage direkt efter operationen. Ofta går besvären tillbaka, men en femtedel av dem som opererats har urinläckage i samband med ansträngning fortfarande ett år efter operation.

Förebyggande träning

Bäckenbottenträning rekommenderas inför och efter en prostatacanceroperation för att besvären ska gå tillbaka snabbare och minska risken för bestående besvär.

Kvinnor lär sig bäckenbottenträning i samband med besök hos barnmorska och under graviditet. Män däremot får ofta kunskap om bäckenbottenträning först vid kontakt med uroterapeut eller urolog inför en operation.

– Vi vill nu i en första studie undersöka om appen kan underlätta bäckenbottenträning för män som ska eller har genomgått en prostatacanceroperation. Med anonyma enkäter i appen vill vi samla in synpunkter på funktion, innehåll och användarvänlighet, både från användare och från vården, säger Eva Samuelsson.

Användning och effekt av den tidigare Tät-appen följs redan med anonyma enkäter i appen som hittills 42 000 kvinnor har besvarat. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida