Arbetade tio år som sjuksköterska utan legitimation

Arbetade tio år som sjuksköterska utan legitimation
Enligt sjuksköterskan själv glömde hon att ansöka om legitimation. Arkivbild: Mostphotos

I tio år arbetade sjuksköterskan i en Norrlandskommun utan att ha legitimation som sjuksköterska. I samband med ett tjänstebyte avslöjades bluffen. (Uppdaterad kl 12:10)

När Förenade Care tog över hemsjukvård och sjukhem i den aktuella Norrlandskommunen fick en anställd, som arbetat minst tio år som sjuksköterska i kommunen, en tjänst som gruppledare för omvårdnadspersonalen.

När hon ville återgå till sin roll som sjuksköterska gjorde företaget en rutinkontroll av hennes legitimation. Det visade sig då att hon aldrig hade haft någon.

Direkt togs beslutet att hon inte får arbeta som sjuksköterska. Kvinnan har inte längre tillgång till läkemedelsförrådet och utför inga sjuksköterskeuppgifter, berättar Heikki Syrjäpalo, regionchef för Förenade Care AB.

Hur kan en sådan här sak hända?

– Det är en bra fråga som hennes tidigare arbetsgivaren kommunen egentligen borde svara på. Det handlar om att man måste ha regelbundna kontroller. Enligt våra rutiner kontrollerar vi minst en gång per år att alla i personalen som ska ha en legitimation också har det. Det gjorde att vi hittade det här.

Förenade Care har gjort en anmälan till Socialstyrelsen i enlighet med patientsäkerhetslagen. Enligt Heikki Syrjäpalo är den berörda kvinnans egen förklaring att hon glömt bort att ansöka om legitimation, något som hon nu har gjort.

Kommer ni att göra någon förändring i era rutiner efter det här?

– Nej, vi är nöjda med att ha gjort den här upptäckten. Det visar att våra rutiner fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida