Årets bröstsjuksköterska prisas för sin förmåga att lyssna

Årets bröstsjuksköterska prisas för sin förmåga att lyssna
- Jag försöker våga prata även om det som är jobbigt, säger Anna Lind, bröstsjuksköterska. Bild: Bosse Johansson

Anna Lind på onkologens dagvård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har utsetts till Årets bröstsjuksköterska 2019. Hon förmedlar trygghet för både patienter och anhöriga.

26 november 2019
Årets Bröstsjuksköterska utses av Bröstcancerförbundet i samarbete med Sveriges 33 bröstcancerföreningar.

– Jag försöker vara en god medmänniska som även vågar prata med mina patienter och deras anhöriga om saker i livet som är jobbiga. Det kan gälla allt från psykosociala problem till frågor av mer medicinsk karaktär kopplat till behandlingen, säger Anna Lind.

Hon har 28 års erfarenhet inom onkologiområdet där hon jobbat både på vårdavdelning och med strålbehandling. Sedan år 2000 är Anna Lind på onkologens dagvårdsavdelning vid Akademiska sjukhuset dit patienter kommer för att få behandling med cytostatika, antikroppar eller immunterapi. Där ingår hon i bröstteamet och samarbetar med kollegor på andra enheter för att utveckla bröstcancervården i Uppsala.

– Det är ett otroligt givande arbete och vi har god sammanhållning bland personalen vilket gör att det alltid är roligt att gå till jobbet, säger Anna Lind.

Anna Lind får priset efter att ha blivit nominerad av patienter i bröstcancerföreningen i Uppsala län.

Bröstcancerförbundets motivering lyder:

”Genom sin stora empati och förmåga att lyssna skapar Anna Lind både trygghet och hopp. Hennes varma engagemang berör och stöttar både patienter och anhöriga. Anna Lind är en mycket värdig mottagare av priset Årets bröstsjuksköterska.”

– Jag är otroligt glad och tacksam för priset. Det känns extra fint att bli uppmärksammad på det här viset eftersom det är mina egna patienter som har nominerat mig. Jag ser priset som ett kvitto på att mitt engagemang uppskattas och att jag gör ett bra arbete. Priset skapar också uppmärksamhet för det viktiga arbete som vi bröstsköterskor gör, säger Anna Lind.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida