Utmärkelse

Årets sårsjuksköterska vet det mesta om brännskador

Årets sårsjuksköterska vet det mesta om brännskador
Ingmarie Jarnhed Andersson i samband med att hon utsågs till Årets sårsjuksköterska.

Under sjuksköterskornas årliga sårkonferens i Borås korades Ingmarie Jarnhed Andersson till Årets sårsjuksköterska. I 40 år har hon arbetat med brännskadade och fått stor erfarenhet av såromläggningar.

– Jag visste inte att jag var nominerad. Plötsligt ringde en gammal kollega och sa att jag hade fått utmärkelsen. Först blev jag chockad, nu är jag glad och stolt, säger hon i en text på Region Östergötlands webbplats.

Trots att Ingmarie Jarnhed Andersson egentligen nått pensionsåldern arbetar hon fortfarande kvar som sjuksköterska på hand- och plastikkirurgiska kliniken vid brännskadecentrum vid universitetssjukhuset i Linköping.

– Det är roligt att gå till jobbet, och det har jag alltid tyckt. Kollegorna betyder mycket, vi har en bra gemenskap och mycket händer på dagarna, säger hon.

Ingmarie Jarnhed tycker det är spännande med olika typer av förband, som på olika sätt kan påverka läkningen.

– På vår klinik är vi inte rädda att testa nya typer av förband och vi försöker hänga med i vad som händer inom sårbehandlingsforskningen. Vi bedriver själva en rad studier på kliniken där vi utvärderar olika förband, säger Ingmarie Jarnhed Andersson.

Mycket har hänt inom sårbehandling på 40 år, ser hon. I dag används ofta olika typer av polyuretanskumförband, ett förband som sluter tätt kring såret och som absorberar fukt från såret.

– Det är skonsamt för patienten eftersom det inte behöver bytas så ofta och förbanden finns med och utan antimikrobiella egenskaper och kan därför anpassa efter sårets status.

Sårkonferensen arrangerades av föreningen Sårsjuksköterskor i Sverige i Borås i förra veckan. Förutom äran fick Ingmarie Jarnhed Andersson ta emot ett stipendium på 5 000 kronor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida