Även ICN kräver att domarna i Bahrain upphävs

Nu kräver även den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN att domarna mot de sjusköterskor och läkare som har dömts till fängelse för uppvigling i Bahrain upphävs. Tidigare har Amnesty krävt samma sak.

Som Vårdfokus rapporterat tidigare i dag beslutade en domstol i Bahrains huvudstad Manama i går att inte bry sig om de nio sjuksköterskornas och läkarnas vädjan om frigivning. Istället fastställdes straffen på mellan en månad och fem års fängelse.

På sin hemsida skriver ICN nu att organisationens utgångspunkt är att sjuksköterskor har en skyldighet att skydda, respektera och aktivt främja människors hälsa och rättigheter vid alla tidpunkter och på alla platser oavsett ras, färg, trosbekännelse eller politisk tillhörighet.

Ursprungligen dömdes 20 sjuksköterskor och läkare till mellan fem och femton års fängelse efter att ha tagit hand om patienter som skadats under protestdemonstrationer mot regimen i Bahrain.

Efter omfattande internationella påtryckningar mildrades domarna i juni till mellan en månad och fem års fängelse för hälften av dem medan hälften friades.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida