Gott nytt 2016

Även vårdpersonal bryter sina nyårslöften

Även vårdpersonal bryter sina nyårslöften
Barnläkaren och professorn Jonas Ludvigsson har undersökt hur väl vårdpersonal håller sina nyårslöften. Den lilla studien publicerades i Läkartidningens decembernummer. Foto: Gunilla Sonnebring, KI

Barnläkaren och professorn Jonas Ludvigsson har studerat hur väl personalen på barnkliniken i Örebro lyckades hålla sina nyårslöften under 2015.

Året går mot sitt slut och ett nytt står bakom knuten. Nytt år och nya löften. I takt med att fyrverkeriröken lägger sig tät över natthimlen i morgon är vi många som avlägger nyårslöften. Mindre jobb och mer träning. Äta nyttigare och gå ner i vikt. Men hur länge håller vi egentligen det vi lovar oss själva?

Det undrade barnläkaren och professorn Jonas Ludvigsson på barnkliniken vid Örebro sjukhus och han bestämde sig för att ta reda på hur det låg till med den saken.

Vårdpersonal är ju bra på att ge goda råd till andra om hur de ska behålla god hälsa och bryta dåliga vanor, men lever de som de lär?

Från träning till film

Jonas Ludvigsson vände sig till sina kolleger på barnkliniken. Under tio månader fick 41 anställda rapportera en gång i månaden hur väl de höll sina löften. Majoriteten av deltagarna var läkare,följt av sjuksköterskor, barnsköterskor och övrig personalen.

Många hade lovat sig själva sundare vanor på olika sätt. Någon skulle se alla Star Warsfilmer under ett år, en annan läsa Bibeln varje dag och Jonas Ludvigsson skulle själv sätta av en timme i veckan åt frivilligarbete på Amnestys webbsida.

Det visade sig att några gav upp redan under de första månaderna och de flesta hade brutit sina löften efter tio månader. Han menar att resultatet visar att vårdpersonal är som folk är mest och jämför med en undersökning som SIFO genomfört under samma period. Det är inte så enkelt att hålla nyårslöften.

– Vi kunde inte se någon skillnad mellan män, kvinnor, läkare, sjuksköterskor eller annan personal. Det finns tendenser, men för att säkert kunna säga skulle man behöva göra om studien och göra den mycket större.

Jonas Ludvigsson skulle gärna se att något annat sjukhus tar på sig den utmaningen.

Svårt för alla

Inte ens studieledaren klarade av att hålla sitt löfte. Att avsätta en timme i veckan för att uppdatera webbsidan åt Amnestys sjukvårdsgrupp var svårare än väntat.

– Jag har i alla fall ägnat mer tid åt Amnesty under året, så det har kommit något gott ut av mitt nyårslöfte.

Betyder det att vårdpersonal ska vara mer återhållsam med att ge goda råd?

– Nej det tycker jag inte. Goda råd kan vara mycket bra, om de är väl underbyggda.

Resultet publicerades i Läkartidningens decembernummer där Jonas Ludvigsson är gästkrönikör.

Professorns tips för ett lyckat nyårslöfte

  • Realistiska löften. Lova inte för mycket, utan sätt ett mål som du tror att du kommer att klara av. Satsa inte på Lidingöloppet om du är otränad, utan snarare på att promenera tre gånger i veckan.
  • Gemensamma löften. Gå gärna ihop med andra med samma mål så är det lättarare att peppa varandra. Om grannen är inställd på promenad är det lättare att komma iväg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida