Utlandsuppdrag

Uppdrag: Kirurgi i krigsdrabbat Mali

Uppdrag: Kirurgi i krigsdrabbat Mali
Nu tar Johan Zahn två månaders tjänstledigt för ett FN-uppdrag i Mali.Till vardags arbetar han som operationssjuksköterska vid centraloperation på Danderyds sjukhus.

I dagarna landar operationssjuksköterskan Johan Zahn i Timbuktu i Mali för två månaders fältarbete tillsammans med Försvarsmaktens spaningsenhet. Den instabila situationen gör det till ett farligt uppdrag.

När dörren till militärplanet öppnas kommer han att mötas av en 45-gradig hetta. Det vet han. Att han kommer att ha mat på bordet, en säng att sova i och ett sjukvårdsteam att arbeta tillsammans med vet han också. Men hur det kommer att kännas är dock fortfarande oklart för 32-åriga Johan Zahn.

– Det ska bli enormt spännande att få se landet Mali. Jag ser framför mig en rostbrun färg och ett ganska kargt landskap. Jag ser också fram emot att få bedriva högspecialiserad vård med begränsade resurser, det ska bli en utmaning.

Andra gången

Tillsammans med en kirurg, en narkosläkare, en anestesisjuksköterska och två sjukvårdare kommer han att utgöra det sjukvårdsteam som följer den militära spaningsenheten ut på olika uppdrag i landet. Teamets uppgift är att, för miltärens räkning, utföra akut-och traumakirurgi så att patienterna ska kunna transporteras vidare till kvalificerad sjukvård.

För tre år sedan var han i Afghanistan tillsammans med Natostyrkan. Då tjänstgjorde han som vagnchef på militär ambulans.

– Det var en relativt lugn mission, vi behövde inte göra några ambulanstransporter vilket var skönt. Samtidigt vill man känna att man gör nytta när man är på plats. Det är dubbelt, för jag önskar ju absolut inte att det ska hända något med mina kamrater på plats.

Fem FN-soldater dödades

Det pågående inbördeskriget i Mali gjorde att FN 2013 satte in den fredsbevarande Minusma-styrkan. FN-styrkan består av drygt 9 000 soldater, varav cirka 220 personer är från Sverige. Svenskarna är huvudsakligen förlagda i Timbuktu och i huvudstaden Bamako.

Insatsen beskrivs som den just nu farligaste i världen för FN–soldater och situationen i landet är instabil. Under söndagen utsattes FN-trupper för en attack och fem soldater dödades. Inga svenskar fanns bland offren uppger Försvarsmakten. Det är den fjärde attacken som riktats mot FN-soldater sedan den 19 maj. De övriga har utförts i norra Mali. I de tidigare tre attackerna miste sammanlagt 15 FN-soldater livet.

Militära förberedelser

Uppdraget i Mali blir Johans första som operationssjuksköterska. Genom Försvarsmakten har han fått de militära förberedelserna och när det gäller de medicinska rutinerna har han förberett sig så gott det går själv. Mycket av materialet kommer vara sig likt, instrumentgallren är packade som i Sverige och hygienkraven de samma. En autoklav för sterilisering ska finnas på basen i Timbuktu.

– Men det handlar om att rädda liv i första hand. Vi kommer att ha materialset för tre operationer med oss när vi är ute. Blir det fler operationer får vi hantera det ändå till exempel med antibiotika i efterskott.

Tänker på familjen

När Vårdfokus pratar med Johan ett par dagar innan avresa är han lugn, även om resfebern kommer och går. Han arbetade sitt sista pass i torsdags och i helgen blev det after work med kolleger och grillfest med familjen.

– Jag är mest orolig för att jag ska ha glömt att ordna med något här hemma. Det finns en risk, även om den är liten, att jag kommer hem i en kista och då vill jag underlätta för mina anhöriga. Jag har skrivit brev till dem med instruktioner om det skulle bli så. Själv känner jag mig lugn för min egen del, spänningen och äventyret överväger, men jag tänker på mina anhöriga. Jag försöker att berätta så mycket det går om uppdraget och kommer att hålla kontakten på plats. Även om internet är långsamt där nere ska jag försöka skicka bilder och mail till familj och vänner regelbundet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida