Barnsjukhuset Martina läggs ner

Barnsjukhuset Martina läggs ner

Ägarna har inte lyckats få ekonomi i verksamheten.

Efter bara drygt tre års verksamhet läggs det privata barnsjukhuset Martina i Stockholm ner i början på nästa år. Ägarna har inte lyckats tjäna några pengar.

15 november 2011

Den 22 september 2008 öppnades barnsjukhuset Martina på Sophiahemmet i Stockholm. Rubrikerna blev många och stora i medierna eftersom det var Sveriges första privata sjukhus med inriktning på barn och ungdomar. Men nu, drygt tre år senare läggs verksamheten ner.  Hittas inga nya ägare slås portarna igen i feburari nästa år.

Enligt ägarna räckte inte de 10 000 årliga patienterna till för att få ekonomin att gå runt. Målet var att nå upp till 20 000 patienter per år. I stället har sjukhuset dragit på sig förluster på omkring 40 miljoner kronor.

– Vi har haft en väldigt positiv utveckling, men kundtillströmningen har nu stannat upp och med nuvarande affärsupplägg kommer vi inte att nå lönsamhet förrän flera år framåt i tiden. Det går helt enkelt inte att driva det här i den form som vi har gjort, säger verkställande direktören  Peter Wasmuth till Svenska Dagbladet.

Av patienterna har 2 100 varit medlemmar, medan omkring 1 000 har fått vård genom försäkringsbolagen.

Personal och kunder fick besked om nedläggningen på måndagen, de senare via e-post.

När Vårdfokus skrev om Martina i början av 2009 framkom att nästan alla sjuksköterskorna på sjukhuset tidigare arbetat på landstingsdrivna Astrid Lindgrens barnsjukhus. Vart de tar vägen nu är oklart.

Sjukhuset letar nu efter någon som kan ta över verksamheten.

– Jag tror det är svårt att ha en marknad för den typen av vård. Det är nog svårt att sälja in det till medborgarna och få det att gå runt om man är för nischad, oavsett hur goda kunskaper som finns hos personalen, kommenterar Vårdförbundets lokala ordförande i Stockholm Eva Nowak.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida